eur:
392.52
usd:
365.91
bux:
66754.7
2024. április 25. csütörtök Márk
The Danube Delta is the second largest river delta in Europe, after the Volga Delta, and is the best preserved on the continent
Nyitókép: Paul Biris/Getty Images

Tananyag lehetne a horgászás

A horgászás nem lenne kötelező, de választható tananyag lenne.

Megismerkedhetnek a horgászat alapjaival a somogyi általános iskolások - írja a sonline.hu. Somogyban több mint 17 ezren pecáznak, s csaknem 2200 gyermekhorgászt regisztrálnak, országosan pedig közel 900 ezren hódolnak a horgászszenvedélyüknek.

Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület (KSHE) elnöke azt mondta: ha a horgászatot beillesztik a tanrendbe, és kidolgozzák a tematikát, s a módszereket, akkor a vármegyei horgászszövetség és a KSHE azonnal megkeresi a somogyi iskolákat.

Farkas Szilárd, a somogyi horgász­egyesületek szövetségének ifjúsági felelőse szerint a helyi utánpótlás-nevelésben is hasznos lehet, ha a horgászismereteket iskolai foglalkozáson oktatnák.

Az elképzelések szerint ez nem kötelező, hanem választható tananyag lenne.

A horgászvizsga 14 év felett kötelező, az ezzel kapcsolatos teendőket nyilván továbbra is az egyesületek végzik – hangsúlyozta. – Az iskolában azonban sok hasznos új ismerettel gyarapíthatják tudásukat a gyermekek, a foglalkozás ugyanis nem kizárólag a pecázásról szólna. Így a halak életmódján kívül a vízparti élőhelyek védelméről is szó eshet, s ez a környezettudatos gondolkodást erősítheti.

A szakember szerint az iskolai horgászismeretek oktatása révén nem kizárt, hogy sok telefon- vagy internetfüggő diák is kedvet kaphat a pecázáshoz.

A horgászat választható tantárgyként való elismerését a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) tűzte ki célul, 2016 óta dolgoznak rajta, de a koronavírus-járvány késleltette a munkájukat. Azt szeretnék, hogy az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással (a már kifutó kerettantervekhez hasonlóan), a helyi tanrend részeként legyen az általános iskolai oktatás része Magyarországon is a sporthorgászat.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×