eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Árad a Duna Neszmélynél 2023. május 19-én. A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Újabb villámárvizeket jelentettek az éjszaka, sőt, tornádó is tombolt Budapesten

Embereket kellett kimenekíteni egy patak áradása elől Gyöngyöspatán, Nógrádsipeken pedig homokzsákokkal védekeztek a villámárvíz ellen. Óbudán egy speciális tornádó alakult ki.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk, hatalmas vihar csapott le az országra kedden, sok helyen villámárvizeket okozva.

Éjszaka újabb jelentések futottak be. A katasztrófavédelem azt írja, hogy a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék miatt villámárvíz alakult ki Rimóc-Sipeki-patakon, a Nógrád vármegyei Nógrádsipeken. A József Attila úton huszonöt, a Jókai úton és a Petőfi utcában pedig tíz-tíz lakóingatlant veszélyeztet az árvíz, amely ellen homokzsákokkal védekeznek.

A település polgármesterének irányításával helyi lakosok, a balassagyarmati és a szécsényi hivatásos, a magyargéci, az endrefalvai és a szécsényfelfalui önkéntes tűzoltók, valamint a Szécsény Járási Mentőcsoport önkéntesei összesen több mint ezer homokszák felhasználásával vesznek részt a munkában.

Kilépett a medréből egy patak, elárasztotta az utcát és körbevett tizenöt házat Gyöngyöspatán,

a Hegyalja úton. A víz az épületekbe nem, csak az egyik ingatlan pincéjébe tört be. A gyöngyösi hivatásos tűzoltók egy embert kimenekítettek az egyik házból, és kiszivattyúzták a vizet az elárasztott pincéből. A patak hajnalra visszahúzódott a medrébe.

Estére zivatarok újabb hulláma érte el a főváros térségét. Óbudán, az Aranyhegyen 20 óra 15 perc körül az egyik zivatarfelhőből úgynevezett nem mezociklonális tornádó is kialakult - vette észre az Index az Időkép beszámolóját.

Kétegyházán a házak kertjén folyt át a patak:

Pakson a Hősök terén egy szuterént árasztott el az eső, Dombóváron, a Kosztolányi utcában egy aknából szivattyúztak ki vizet a tűzoltók, míg Baján, egy tanyán az udvarból folyt be a víz a lakóházba, a Vajda János utcában pedig egy autót toltak ki az összegyűlt vízből a tűzoltók. Az egységek folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán.

A Tolna vármegyei Alsóhetényben még az állatok is döbbenten nézték az utcán hömpölygő vizet:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig Facebook-oldalán összegezte a lehullott csapadékmennyiséget.

A Fejér vármegyei Kincsesbányára hat óra alatt egyhavi csapadékmennyiség zúdult le kedden – közölték. Azt írták, a havi átlagos csapadékmennyiség júniusban 60 és 80 milliméter között változik.

Hasonló volt a helyzet a Balatonnál is, itt Balatonlelle felső mérőállomáson pedig 62,6 milliméter, míg Siófokon 35,5 milliméter eső esett hat óra alatt. Ez utóbbi azt jelentheti, hogy bár a tó az elmúlt két három napban már apadni kezdett, újra emelkedni fog a vízszint, így akár új idei csúcsot is elérhet.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×