eur:
394.92
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Facebook/ Paks II. Atomerőmű Zrt.

Júliusban indul a paksi bővítés előkészítő munkálatainak újabb fázisa - napinfó

Orosz hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren, ahol NATO-hadgyakorlat is zajlik. Ismét az oktatásért tüntettek a Belügyminisztériumnál

Július elején kezdődnek a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai: a résfalazás, betonozás - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a 2000 megawattos nukleáris kapacitás 4400 megawattra emelésével Magyarország a villamosenergia-szükségletének 75 százalékát maga tudja majd előállítani.

Magyarország fontos szerepet szán az ázsiai tőkének nemzeti gazdaságfejlesztési stratégiai céljainak elérésében – hangzott el, amikor a miniszterelnök az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank elnökét fogadta. Orbán Viktor szerint Magyarország keleti nyitás politikájának gyümölcsei kezdenek beérni, a legnagyobb külföldi működőtőke-beruházók immár ázsiai cégek.

A világgazdasági növekedés lassulására számít a Moody’s, a szigorodó finanszírozási kondíciók, köztük az emelkedő hitelköltségek miatt. A nemzetközi hitelminősítő prognózisa szerint a világgazdasági szinten megtermelt hazai össztermék 80 százalékát előállító húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság csoportjában az idén átlagosan 2,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos növekedés várható

Orosz hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren, ahol NATO-hadgyakorlat is zajlik. 40 orosz hadihajó és vízi jármű, 25 repülőgép és mintegy 3.500 fős személyzet vesz részt a június 15-ig tartó gyakorlaton. A NATO részéről 6 ezer fős személyzet, 50 hajó és több mint 45 repülőgép vesz részt a katonai manőverben.

Kérdőre vonta Ukrajnát a belga fegyverek oroszországi használatával kapcsolatban a belga kormány. Tavaly március óta már több ezer belga hadipari cég által gyártott fegyvert szállítottak Ukrajnának, azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel azokat.

Kijevbe utazik Ferenc pápa békeküldötte: Matteo Zuppi bíboros az orosz-ukrán háború politikai rendezését segíti. 1992-ben az ő munkájának köszönhetően vetettek véget a mozambiki polgárháborúnak.

Az Európai Unió bírósága kimondta, hogy sérti az uniós jogot a 2019-es lengyel igazságügyi reform. Az ítélet szerint a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsa nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének, mert a bírákat már az a veszély is befolyásolhatja, hogy egy ilyen fórum hozhat döntést a jogállásukkal és a feladataik ellátásával kapcsolatos kérdésekben. Az uniós ügyekért felelős lengyel miniszter szerint ugyanakkor az Európai Unió bírósága nem veszi figyelembe a jogi helyzetben időközben beállt változásokat.

Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Veszprémben kell a legtöbbet várni a mentőre – írta a Népszava egy belügyminisztérium számára készült jelentésre hivatkozva. A lap szerint az életveszélyt jelentő P1-es kategóriába sorolt esetek 78 százalékában ér ki a mentő 15 percen belül, a P2-es sürgős eseteknél valamivel több mint a felében. Az Országos Mentőszolgálat szerint a cikk hamis állításokat tartalmaz, mert a P1-es esetekben a mentők átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek ki, a P2-es eseteknél pedig ez átlagosan 20,6 perc. Azt nem cáfolták, hogy az időt a mentő indításától, és nem a vészhívás időpontjától számítják.

Ismét az oktatásért tüntettek a Belügyminisztériumnál. Az ADOM Diákmozgalom szervezésében pedagógusnapi kiállást hirdettek, a résztvevők az Oktogontól vonultak az oktatást felügyelő minisztérium épületéhez.

Aláírásgyűjtési akciót indított a normális bérekért a Jobbik-Konzervatívok. A párt az infláció miatt nőtt adóbevételekből és az uniós forrásokból létrehozott bérfejlesztési alapból fejlesztené a béreket, és újratárgyaltatnák a kormánnyal a multikkal kötött stratégiai megállapodásokat is.

Júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező fizeti a hulladék kezelési költségét – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. Az állam helyett pedig egy koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Az új rendszer bevezetése a lakosságnak nem hoz változást.

A környezetvédelmi világnap (jún. 5) alkalmából kampány indult a műanyagszennyezés globális méretű csökkentése ellen. A kampányhoz csatlakozó Tudatos Vásárlók Egyesülete közölte: naponta 5 ezer elefánt súlyának megfelelő mennyiségű műanyaghulladék kerül a tengerekbe, a műanyagszigetek mérete pedig 4-szer akkora, mint Németország.

Adománygyűjtő akciót indít Beregszász megsegítésére a főpolgármester és Ferencváros polgármestere. A főváros a felújítás alatt álló Lánchíd egykori kandelábereit ajánlja fel a testvérvárosa megsegítésére indított árverésre.

230 ezer gyerek táborozhat az idei vakációban, a 15 százalékos áremelés ellenére – számolt be az Inforádiónak a Táborfigyelő portál vezetője. Egy napközis tábor átlagára idén 45 ezer, míg az ottalvós táborok egy turnusáért átlagosan 70 ezer forintot kérnek.

441 településen, 90 ezer hektáron gyéríti a héten a szúnyogokat a katasztrófavédelem. A következő napokban a Szigetközben, a Dunakanyar településein és Szekszárd környékén az éjszakai órákban dolgoznak a szakemberek.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×