eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/ Paks II. Atomerőmű Zrt.

Júliusban indul a paksi bővítés előkészítő munkálatainak újabb fázisa - napinfó

Orosz hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren, ahol NATO-hadgyakorlat is zajlik. Ismét az oktatásért tüntettek a Belügyminisztériumnál

Július elején kezdődnek a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai: a résfalazás, betonozás - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a 2000 megawattos nukleáris kapacitás 4400 megawattra emelésével Magyarország a villamosenergia-szükségletének 75 százalékát maga tudja majd előállítani.

Magyarország fontos szerepet szán az ázsiai tőkének nemzeti gazdaságfejlesztési stratégiai céljainak elérésében – hangzott el, amikor a miniszterelnök az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank elnökét fogadta. Orbán Viktor szerint Magyarország keleti nyitás politikájának gyümölcsei kezdenek beérni, a legnagyobb külföldi működőtőke-beruházók immár ázsiai cégek.

A világgazdasági növekedés lassulására számít a Moody’s, a szigorodó finanszírozási kondíciók, köztük az emelkedő hitelköltségek miatt. A nemzetközi hitelminősítő prognózisa szerint a világgazdasági szinten megtermelt hazai össztermék 80 százalékát előállító húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság csoportjában az idén átlagosan 2,1 százalékos, jövőre 2,2 százalékos növekedés várható

Orosz hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren, ahol NATO-hadgyakorlat is zajlik. 40 orosz hadihajó és vízi jármű, 25 repülőgép és mintegy 3.500 fős személyzet vesz részt a június 15-ig tartó gyakorlaton. A NATO részéről 6 ezer fős személyzet, 50 hajó és több mint 45 repülőgép vesz részt a katonai manőverben.

Kérdőre vonta Ukrajnát a belga fegyverek oroszországi használatával kapcsolatban a belga kormány. Tavaly március óta már több ezer belga hadipari cég által gyártott fegyvert szállítottak Ukrajnának, azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel azokat.

Kijevbe utazik Ferenc pápa békeküldötte: Matteo Zuppi bíboros az orosz-ukrán háború politikai rendezését segíti. 1992-ben az ő munkájának köszönhetően vetettek véget a mozambiki polgárháborúnak.

Az Európai Unió bírósága kimondta, hogy sérti az uniós jogot a 2019-es lengyel igazságügyi reform. Az ítélet szerint a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsa nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének, mert a bírákat már az a veszély is befolyásolhatja, hogy egy ilyen fórum hozhat döntést a jogállásukkal és a feladataik ellátásával kapcsolatos kérdésekben. Az uniós ügyekért felelős lengyel miniszter szerint ugyanakkor az Európai Unió bírósága nem veszi figyelembe a jogi helyzetben időközben beállt változásokat.

Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Veszprémben kell a legtöbbet várni a mentőre – írta a Népszava egy belügyminisztérium számára készült jelentésre hivatkozva. A lap szerint az életveszélyt jelentő P1-es kategóriába sorolt esetek 78 százalékában ér ki a mentő 15 percen belül, a P2-es sürgős eseteknél valamivel több mint a felében. Az Országos Mentőszolgálat szerint a cikk hamis állításokat tartalmaz, mert a P1-es esetekben a mentők átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek ki, a P2-es eseteknél pedig ez átlagosan 20,6 perc. Azt nem cáfolták, hogy az időt a mentő indításától, és nem a vészhívás időpontjától számítják.

Ismét az oktatásért tüntettek a Belügyminisztériumnál. Az ADOM Diákmozgalom szervezésében pedagógusnapi kiállást hirdettek, a résztvevők az Oktogontól vonultak az oktatást felügyelő minisztérium épületéhez.

Aláírásgyűjtési akciót indított a normális bérekért a Jobbik-Konzervatívok. A párt az infláció miatt nőtt adóbevételekből és az uniós forrásokból létrehozott bérfejlesztési alapból fejlesztené a béreket, és újratárgyaltatnák a kormánnyal a multikkal kötött stratégiai megállapodásokat is.

Júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező fizeti a hulladék kezelési költségét – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium. Az állam helyett pedig egy koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Az új rendszer bevezetése a lakosságnak nem hoz változást.

A környezetvédelmi világnap (jún. 5) alkalmából kampány indult a műanyagszennyezés globális méretű csökkentése ellen. A kampányhoz csatlakozó Tudatos Vásárlók Egyesülete közölte: naponta 5 ezer elefánt súlyának megfelelő mennyiségű műanyaghulladék kerül a tengerekbe, a műanyagszigetek mérete pedig 4-szer akkora, mint Németország.

Adománygyűjtő akciót indít Beregszász megsegítésére a főpolgármester és Ferencváros polgármestere. A főváros a felújítás alatt álló Lánchíd egykori kandelábereit ajánlja fel a testvérvárosa megsegítésére indított árverésre.

230 ezer gyerek táborozhat az idei vakációban, a 15 százalékos áremelés ellenére – számolt be az Inforádiónak a Táborfigyelő portál vezetője. Egy napközis tábor átlagára idén 45 ezer, míg az ottalvós táborok egy turnusáért átlagosan 70 ezer forintot kérnek.

441 településen, 90 ezer hektáron gyéríti a héten a szúnyogokat a katasztrófavédelem. A következő napokban a Szigetközben, a Dunakanyar településein és Szekszárd környékén az éjszakai órákban dolgoznak a szakemberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×