eur:
389.75
usd:
366.14
bux:
0
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Jin Liqunnal, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. június 5-én. A kormányfő mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j2).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a keleti nyitásról is tárgyalt

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban találkozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével.

Orbán Viktor és Jin Liqun találkozóján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Elhangzott: Magyarország keleti nyitás politikájának gyümölcsei kezdenek beérni, legnagyobb külföldi működőtőke-beruházóink immár ázsiai - kínai, koreai, japán - cégek, emellett fokozódik az ázsiai kereskedelmi bankok érdeklődése, piaci jelenléte és aktivitása is.

Magyarország fontos szerepet szán az ázsiai tőkének nemzeti gazdaságfejlesztési stratégiai céljainak elérésében, és összekötő hídként tekint az AIIB-tagságra, amely nagyobb mértékű szerepvállalásunkat segíti Ázsiában.

Nagy Márton a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint kifejtette: a magyar-kínai kapcsolatok virágzásukat élik, Kína és a kínai pénzügyi szervezetek hazánk kiemelt partnerei. A keleti ország hazánk 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, az áruforgalom értéke meghaladja a 13 milliárd dollárt, miközben a pénzügyi együttműködések terén is jelentős előrelépések tapasztalhatók.

A kiemelte, Magyarország regionális pénzügyi központtá kíván válni, amely hídfőállást jelenthet a kínai pénzintézetek számára is. Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol a hazánkban már működő Bank of China, a China Construction Bank Corporation valamint a Kínai Fejlesztési Bank képviseleteivel, és ezt a jó kapcsolatot kívánja erősíteni az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal is. A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell mélyíteni a pénzügyi-gazdasági együttműködéseket és kapcsolatokat, így az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Képes lehet -e talpraállni az OTP a múlt heti pofon után?

Képes lehet -e talpraállni az OTP a múlt heti pofon után?

Ázsiában felemás hangulatban telt ma reggel a kereskedés, ezt követően Európában is folytatódhat az esés a tőzsdéken, Amerikában pedig kisebb pluszban indulhat a nap. Gazdasági események szempontjából nem számíthatunk túl nagy izgalmakra, Németországban az IFO gazdasági hangulatindexre figyelhetnek a befektetők. A múlt heti esést követően érdekes lesz megfigyelni, hogy mi lesz a magyar tőzsdével és az OTP-vel. Az esés azután következett, hogy a kormány belengette a bankadó megemelését és a kamattámogatott hitelek felülvizsgálatát. Ezt követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadásán előtt elmondta, hogy különadó-bevezetés és -emelés nem lesz, az állami cégeknél keletkező profit viszont elvonásra kerülhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×