eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Jin Liqunnal, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. június 5-én. A kormányfő mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j2).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a keleti nyitásról is tárgyalt

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban találkozott az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjével.

Orbán Viktor és Jin Liqun találkozóján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Elhangzott: Magyarország keleti nyitás politikájának gyümölcsei kezdenek beérni, legnagyobb külföldi működőtőke-beruházóink immár ázsiai - kínai, koreai, japán - cégek, emellett fokozódik az ázsiai kereskedelmi bankok érdeklődése, piaci jelenléte és aktivitása is.

Magyarország fontos szerepet szán az ázsiai tőkének nemzeti gazdaságfejlesztési stratégiai céljainak elérésében, és összekötő hídként tekint az AIIB-tagságra, amely nagyobb mértékű szerepvállalásunkat segíti Ázsiában.

Nagy Márton a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint kifejtette: a magyar-kínai kapcsolatok virágzásukat élik, Kína és a kínai pénzügyi szervezetek hazánk kiemelt partnerei. A keleti ország hazánk 9. legfontosabb kereskedelmi partnere, az áruforgalom értéke meghaladja a 13 milliárd dollárt, miközben a pénzügyi együttműködések terén is jelentős előrelépések tapasztalhatók.

A kiemelte, Magyarország regionális pénzügyi központtá kíván válni, amely hídfőállást jelenthet a kínai pénzintézetek számára is. Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol a hazánkban már működő Bank of China, a China Construction Bank Corporation valamint a Kínai Fejlesztési Bank képviseleteivel, és ezt a jó kapcsolatot kívánja erősíteni az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal is. A felek egyetértettek abban, hogy tovább kell mélyíteni a pénzügyi-gazdasági együttműködéseket és kapcsolatokat, így az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 10:51
×
×
×
×