eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Kémiai hidegködképzéses technológiával végeznek szúnyoggyérítést a főváros XXII. kerületében, a Hárosi-Duna közelében 2021. június 30-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

441 településen fújják a füstöt

A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen megjelentek a szúnyogok.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges, ott szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő beavatkozásokat. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek.

A héten

13 vármegyében, összesen 441 településen várhatóak szúnyogokat gyérítő kezelések. A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek,

platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban.

A következő napokban

 • a Duna mentén a Szigetközben,
 • a Dunakanyar településein és
 • Szekszárd környékén találkozhatunk a kezelést végző járművekkel.

További beavatkozásokat terveznek

 • Baranya,
 • Borsod-Abaúj-Zemplén,
 • Somogy,
 • Szabolcs-Szatmár-Bereg és
 • Tolna vármegyében,
 • továbbá Sopronban és a környékbeli településeken,
 • a Tisza-tónál és
 • a Velencei-tónál.

A Szigetközben a jelentős ártalomra tekintettel légi kémiai kezelések is lesznek.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések lakott területein történik, a pontos időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, de az érintett önkormányzatok egyedi értesítést is kapnak, amely alapján tájékoztatják a lakosságot. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban frontátvonulások várhatóak, esős, szeles időben nem végzik el a kezeléseket, azokat pótnapokra halasztják.

Felhívta még a figyelmet a katasztrófavédelem a Magyarországon megtelepedett iváziós fajok elleni lakossági védekezés fontosságára, mivel ezek az állatok kifejezetten emberközeli életmódot folytatnak. Jelentős csapadékot követően a közvetlen lakókörnyezetünkben is tenyészőhelyek alakulnak ki, árkokban, kerti eszközökben, játékokban akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyogok. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×