eur:
392.82
usd:
367.87
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél A gazdasági válságkezelés eszközei, támogatás- és adópolitika, a gazdasági kamarák szerepe címmel rendezett szakmai konferencián a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán 2022. október 17-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ígéret: a jövedelmet és munkát terhelő adók alacsonyak maradnak, és új adókat sem vezetnek be - a nap hírei

Lengyelországban tízezrek vettek részt egy kormányellenes tüntetésen Varsóban. Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megakadályozásáról szóló törvény

Háborús időkben olyan költségvetést tervezett a kormány, ami garantálja az ország biztonságát és megvédi a munkahelyeket - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a jövő évi büdzsével kapcsolatban a Kossuth rádióban nyilatkozott erről. Rámutatott, hogy a jövő évi költségvetés középpontjában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll. Elmondta, hogy az extra-profit adókról meghozott intézkedéseket fokozatosan kivezetik 2024-től, ígéretük szerint a bankszektor, a gyógyszergyárak és energiaszektor esetében felére csökken az adóteher. A miniszter megígérte: a jövedelmet és munkát terhelő adók alacsonyak maradnak, és új adókat sem vezetnek be.

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezi a kormány, ha Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat - írta a Belügyminisztérium a pedagógusnap alkalmából kiadott közleményében. A közlemény szerint az új pedagógus életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, és megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit.

Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azért küzd, hogy az oktatásban dolgozók nélkül a kormány ne hozhasson döntéseket - írta a szakszervezet a pedagógusnap alkalmából. A PSZ elnöksége köszönetet mondott a szakmában dolgozóknak és háláját fejezi ki azoknak a tanároknak, akik hivatástudatból, elkötelezettségből, gyermekszeretetből a pályán maradtak. Hozzátették: köszönetet mondanak azért is, hogy a jövő generációjának érdekét tekintik elsődlegesnek a pedagógusok akkor is, ha egyre nagyobb teher hárul rájuk, miközben nem érzik a megbecsülést.

Új törvényjavaslat benyújtására készül a Fidesz-KDNP, amely egy újabb eleme lehet a rezsicsökkentésnek. Németh Szilárd kormánybiztos közölte: az új javaslat a PB-gázpalackokat használók problémáival foglalkozik. Elmondta: gyakran nincs elég palack, és kialakult egy olyan gyakorlat is, hogy a 11,5 kilós töltőtömeg helyett csak 10,9 kilogrammosat árusítanak, ami nem rezsivédett.

A nemzeti összetartozás alapja, hogy a magyar államnak vannak határai, de a magyar nemzetnek nincsenek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Sátoraljaújhelyen. Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség szervezésében tartott eseményen kiemelte: az anyaország feladata, hogy miközben támogatja a szülőföldön maradást és boldogulást, minden magyar otthona legyen. A miniszter hangsúlyozta: Trianon tapasztalata, hogy a szétszakítottságban is ki kell tartanunk egymás mellett.

103 éve hozták meg az igazságtalan és fájdalmas trianoni diktátumot, ami fizikailag még mindig elválasztja egymástól a nemzetrészeket, de lélekben soha nem tudta – írták közleményükben az LMP társelnökei a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Schmuck Erzsébet és Ungár Péter közleménye kiemeli: Június 4-e szimbolizálja a magyar emberek közötti elvághatatlan köteléket is. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a pedagógusnap és a Trianon-emléknapon alkalmából a facebookon úgy vélte: szimbolikus, hogy egyik legnagyobb nemzeti sorstragédiánk idén egybeesik a pedagógusnappal. Szerinte ma egy lassú Trianonban élünk, mert a magyar kormány évről évre, lépésről lépésre fosztja meg a nemzetet jövőjétől az oktatás lezüllesztésével.

Lengyelországban tízezrek vettek részt egy kormányellenes tüntetésen Varsóban Donald Tusk, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének felhívására. A megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel: Európa, bocsánatot kérünk a kormányzó párt PiS miatt felirattal. Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője is részt vett a tüntetésen. A szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért jelszavakkal meghirdetett felhíváson több ellenzéki párt is részt vett.

Nem tervezi az orosz olaj és gáz ellátás csökkentését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az orosz Interfax hírügynökségnek elmondta: Oroszország megbízható partnere Magyarországnak, a Gazprom és az olajtermelők számára egyaránt. A tárcavezető kiemelte: a diverzifikáció a magyar kormánynak azt jelenti, hogy más energia forrásokat is kell keresni, de nem az orosz források lecserélése a cél.

Legalább ötszáz gyerek életét követelte az ukrajnai háború - közölte az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij azt követően említette ezt a számot, hogy mentősök kiemelték egy kétéves kislány holttestét a romok alól a kelet-ukrajnai Dnyipro városára szombat este mért orosz rakétacsapás után. A régió kormányzója arról számolt be, hogy 22 ember, köztük öt gyerek sebesült meg Dnyipróban a két lakóházat ért csapásokban. Az ukrán légierő állítása szerint a légvédelem lelőtt hármat a város ellen indított önmegsemmisítő drónból, valamint négyet a hat manőverező robotrepülőgépből. A tájékoztatás szerint két rakéta találta el egy légitámaszpontot is.

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény. Joe Biden elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza: 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, majd automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná. A Költségvetési Fegyelem 2023-as Törvénye korlátozza a költségvetés kiadásait. A jogszabály kiterjeszti a munkavállalási kötelezettséget a szociális juttatásokra és megszünteti a központi diákhitelek visszafizetésének moratóriumát, amit még a járvány időszaka alatt vezettek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×