Az Oeconomus legfrissebb elemzésében emlékeztet, hogy a KSH adatai alapján már a tavalyi strandszezonban 30-35 százalék között emelkedtek a tradicionális strandokon fogyasztott büféételek fogyasztói árai 2021-hez képest (2022. júliusi árak 2021 júliusához viszonyítva): hasábburgonya (+32 százalék), hamburger (+35 százalék), pontyszelet (+33 százalék).
Az áremelkedés azonban idén nyáron is folytatódhat a strandi büfékben, főként az alapanyag- és az energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány következtében. A KSH legutolsó, 2023. április adatai szerint egy év alatt a gyorsfagyasztott hasábburgonya 80 százalékkal, a hamburger 45 százalékkal, a pontyszelet 46 százalékkal drágult.
Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az alapanyagok drágulásának és az energiaszámlák meghízásának mértékét nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a vállalkozások a kereslet árérzékenysége miatt – jegyzik meg. Számításaik szerint a tavalyi 750-1050 forint körüli sima lángos idén 900-1300 forint között alakulhat. A fagylalt esetében 10-15 százalékos áremelést valószínűsítenek, így egy gombóc ára 440-520 forint között lehet – olvasható.