eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Vizsgálatot indított a kormány a nyomott földárak miatt

Ezt az Agrárminisztérium államtitkára jelentette be az Országgyűlésben. Farkas Sándor beszélt az ukrán gabona behozatalának tilalmáról is.

A mesterségesen lenyomott földár kiszolgáltatja a gazdákat a spekulánsoknak, és hitelhez is nehezebb jutniuk - hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

"Ha egy gazdálkodó - és erre élő példa van - aki vett egy mezőgazdasági gépet mondjuk 60 millió forintért, és ha neki 100 százalék hitelfedezet kell, akkor 20 hektárt adott be érte hitelfedezetnek. Ha a bank észreveszi, hogy önök egyfajta hatósági árazással a felére levitték a földárat, akkor már 40 hektárja bánja a hitelt. És ha ilyen évek jönnek, nyakunkba az ukrán gabona az ahhoz mért ár, akkor ők csődbe fognak menni, és 1,4 millió forintos áron fogja a bank és az önök spekulánsai elvinni a földjüket. Ezt nagyon nem szeretnénk" - mondta a politikus.

Valóban vannak anomáliák a földáraknál

- ismerte el válaszában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Mint mondta, az árképzés a földhivataloknál bejegyzett adásvételi szerződések alapján kialakult átlagár alapján történik. Ki kell deríteniük, hogy mi történt, vizsgálat fog indulni - közölte, hangsúlyozva, hogy nem akar senkit azzal gyanúsítani, hogy manipulált szerződést kötött vagy nem a valós árakat tüntette fel a szerződésben.

A gazdatársadalom védelmében, az ukrajnai gabona importját érintően megjegyezte még, a kormányzat egyik legfontosabb törekvése az, hogy jó minőségű, biztonságos élelmiszert állítson elő a szektor, "azokkal a környezetvédelmi kritériumokkal szemben, amelyek egyre nagyobb nehézséget okoznak és egyre súlyosabb károkat is okoznak a magyar gazdálkodók számára. De meg fogjuk ebben is találni azokat a megoldásokat, hogy a magyar gazdálkodók által megtermelt alapanyagokból készült élelmiszerek legyenek a magyar fogyasztók asztalán és ne külföldről, bizonytalan eredetű, vizsgálat nélkül bejövő élelmiszerek."

Az ukrán gabonával összefüggésben az agrárminiszter helyettese megerősítette: a kormány csak a tranzitszállítmányokat engedélyezte, a Magyarországra érkezőket nem. A tárgyalások jelenleg is folynak, de a kormány kitart amellett, hogy a magyar gazdákat nem érheti kár hangsúlyozta Farkas Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×