eur:
390.21
usd:
359.59
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Pixabay

Vizsgálatot indított a kormány a nyomott földárak miatt

Ezt az Agrárminisztérium államtitkára jelentette be az Országgyűlésben. Farkas Sándor beszélt az ukrán gabona behozatalának tilalmáról is.

A mesterségesen lenyomott földár kiszolgáltatja a gazdákat a spekulánsoknak, és hitelhez is nehezebb jutniuk - hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.

"Ha egy gazdálkodó - és erre élő példa van - aki vett egy mezőgazdasági gépet mondjuk 60 millió forintért, és ha neki 100 százalék hitelfedezet kell, akkor 20 hektárt adott be érte hitelfedezetnek. Ha a bank észreveszi, hogy önök egyfajta hatósági árazással a felére levitték a földárat, akkor már 40 hektárja bánja a hitelt. És ha ilyen évek jönnek, nyakunkba az ukrán gabona az ahhoz mért ár, akkor ők csődbe fognak menni, és 1,4 millió forintos áron fogja a bank és az önök spekulánsai elvinni a földjüket. Ezt nagyon nem szeretnénk" - mondta a politikus.

Valóban vannak anomáliák a földáraknál

- ismerte el válaszában Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. Mint mondta, az árképzés a földhivataloknál bejegyzett adásvételi szerződések alapján kialakult átlagár alapján történik. Ki kell deríteniük, hogy mi történt, vizsgálat fog indulni - közölte, hangsúlyozva, hogy nem akar senkit azzal gyanúsítani, hogy manipulált szerződést kötött vagy nem a valós árakat tüntette fel a szerződésben.

A gazdatársadalom védelmében, az ukrajnai gabona importját érintően megjegyezte még, a kormányzat egyik legfontosabb törekvése az, hogy jó minőségű, biztonságos élelmiszert állítson elő a szektor, "azokkal a környezetvédelmi kritériumokkal szemben, amelyek egyre nagyobb nehézséget okoznak és egyre súlyosabb károkat is okoznak a magyar gazdálkodók számára. De meg fogjuk ebben is találni azokat a megoldásokat, hogy a magyar gazdálkodók által megtermelt alapanyagokból készült élelmiszerek legyenek a magyar fogyasztók asztalán és ne külföldről, bizonytalan eredetű, vizsgálat nélkül bejövő élelmiszerek."

Az ukrán gabonával összefüggésben az agrárminiszter helyettese megerősítette: a kormány csak a tranzitszállítmányokat engedélyezte, a Magyarországra érkezőket nem. A tárgyalások jelenleg is folynak, de a kormány kitart amellett, hogy a magyar gazdákat nem érheti kár hangsúlyozta Farkas Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Lassan, de biztosan nyomul előre az orosz hadsereg a Donbaszban, majdnem minden nap elesik egy kisebb falu a frontvonal környékén. Tegnap Lozuvackét foglalták el az oroszok, félúton vannak Avgyijivkától Pokrovszk felé. A helyzetet továbbra sem tudják stabilizálni a Donbasz ukrán védői. Közben Harkiv megyében is ér el az orosz hadsereg kisebb sikereket. Az ukrán vezetés egyre nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra. Mindeközben orosz lapok arról írnak: orosz ellenzéki vezetők puccskísérletet szerveznek a Putyin-vezetés ellen. A kedvezőtlen frontvonali események miatt egymásnak esett az ukrán katonai vezérkar és az Azov gárdista dandár. Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×