eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Donald Trump volt amerikai elnök videóüzenete a CPAC Magyarország kétnapos konzervatív konferencia második napján a Bálna Budapestben 2023. május 4-én. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Donald Trump üzent a magyarországi konzervatívoknak

A konzervatívok történelmi csatát vívnak marxista globalistákkal és a kommunistákkal az egész világon, "olyan barbárokkal szemben, akik le akarják rombolni a szabadságunkat és a hagyományainkat" - mondta Donald Trump volt amerikai elnök a CPAC Magyarország konferenciai budapesti zárónapjának megnyitóján sugárzott videoüzenetében.

Trump hangsúlyozta, hogy a nyugati civilizáció komoly bajban van, meg kell menteni, és ezért Európában és Amerikában is "össze kell fogni, hogy megvédjük határainkat, zsidó-keresztény értékeinket, identitásunkat és életmódunkat".

Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy üdvözölheti a budapesti CPAC-konferencián összegyűlt "szabadságszerető hazafikat", akikkel együtt "hiszünk abban, hogy a hit és a család alkotja egy jó és szabad társadalom alapját", illetve hogy "egy nemzet határok nélkül egyáltalán nem is nemzet".

A volt amerikai elnök üzenetében kiemelte azt is, hogy négyéves hivatali ideje alatt megtisztelő volt számára mélyíteni az Egyesült Államok és Magyarország közötti "különleges barátságot", és emiatt köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Magyarország és egész Európa konzervatív polgárainak Donald Trump azt üzente, hogy "folytassák a harcot szabadságunk és civilizációnk védelmében".

A konferencia pénteki napján beszélt a magyar honvédelmi miniszter is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint akik ellenzik a nemzeti politikát, azok a honvédelem hagyományos felfogását, a vallást és az egyházat, az iskolát és a családot vették célba és megpróbálták gyengíteni a társadalom védelmi vonalait.

Ezek azok azintézmények, melyek az embereket megvédik, a nemzeti politikának pedig az a dolga, hogy megvédje ezeket az intézményeket, mert ezek hiányában védtelenül maradnak az állampolgárok - emelte ki.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: amíg ő áll a honvédelem élén, "itt

Magyarországon nem lesz sem LMBTQXYZ, sem gendersemleges, sem másmilyen, progresszív ideológiával fertőzött haderő".

Hozzátette: a Magyar Honvédség a maga feladatát fogja teljesíteni, Magyarország területét és a magyar emberek biztonságát fogja garantálni.

Beszélt a konferencián Lázár János is.

Az építési és közlekedési miniszter azt monda, a magyar szuverenitás ellen a tavalyi országgyűlési választásokon vívott "proxy háborúnak" az országos politikában, sőt a magyar külpolitikában húzódó mellett egy vidéki frontvonala is volt.

Míg Orbán Viktor országosan győzte le a liberálisokat, ő helyben, Hódmezővásárhelyen bizonyult erősebbnek az egyesült - és "ma már tudottan dollármilliókkal pénzelt", pontosabban, illegálisan finanszírozott - baloldali ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként is induló Márki-Zay Péternél - emlékeztetett a politikus.

A miniszter kitért arra is, hogy sajnos a konzervatívok is követtek el hibákat. Ezek közül az erő témáját említette. A német konzervatív vezetés lemondott a hadiipari fejlesztésekről, a hadsereg megerősítéséről, az európai konzervatív vezetés feladta az egységes európai hadsereg projektjét, sőt a különböző konzervatív kormányok a hátárvédelem kérdésében sem voltak mindig egységesek. Történt ez annak ellenére, hogy a problémát a magyar kormány jó előre jelezte.

A politikus hangsúlyozta,

a békéhez is erőre van szükség.

A béke elérésére a szuverenista erők és kormányok szövetségében van esélyünk. Háborút csak a liberális elitek akarnak. A tömegek Európában békét akarnak. Hiszen a háború drága: emberéletben, gazdasági fejlődésben, fogyasztói árakban mérhető ára van. "Ezt az árat pedig nem vagyunk hajlandóak megfizetni mások helyett" - mondta.

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) az Egyesült Államokban a konzervatív oldal politikai rendezvénye, a republikánus tábor seregszemléje. A kétnapos budapesti rendezvényt az Alapjogokért Központ szervezte.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×