eur:
389.28
usd:
362.61
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Karácsony Gergely/Facebook

Ferenc pápa Karácsony Gergelynek: „falak helyett hidakra van szükség”

Ferenc pápa magánlátogatáson fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert, akit az Apostoli Nunciatúrán tartott találkozóra elkísért családja: felesége, lánya és fia is – közölte szombaton a Főpolgármesteri Hivatal.

A főpolgármesterrel folytatott találkozón a pápa hangoztatta azt a meggyőződését, hogy „falak helyett hidakra van szükség” – ismertetik a közleményben.

A tájékoztatás szerint Karácsony Gergely köszönetet mondott a pápának azért, hogy a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból. A közlemény felidézi, hogy a szentatya magyarországi látogatásának első napján „Budapestet a történelem, a hidak és a szentek városának, a jelen és a jövő főszereplőjének nevezte”.

A főpolgármester arról beszélt Ferenc pápának, hogy „Budapest szabad, sokszínű és szolidáris városként kiemelt figyelmet fordít az elesettek, a szegények és a menekülők támogatására”.

Karácsony Gergely örömét fejezte ki, hogy a Vatikán a látogatás szimbólumának a megújuló Lánchidat választotta, utalva az emberek közötti hidak építésére, melyet a főpolgármester saját személyes küldetésének is tart.

A főpolgármester a budapestiek nevében egy 19. század végén készült Lánchíd-fényképet, Klösz György alkotását ajándékozta Ferenc pápának – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal közleményében, amelyben jelezték azt is, hogy vasárnap a városvezető részt vesz a Kossuth téren megrendezett szentmisén és a Regina Coeli imádságon.

A közlemény kitér arra, hogy Karácsony Gergelyhez közel áll Ferenc pápa emberséggel, a társadalmi igazságossággal, valamint a klímavédelemmel és a környezet védelmével kapcsolatos hitvallása. Idézik a főpolgármester korábbi állítását, miszerint Ferenc pápa a világ vezetői közül talán elsőként mondta ki a legfontosabbat: „a klímaváltozással és a környezet pusztulásával szemben csak akkor tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha a szegénységgel és a szociális problémákkal is szembeszállunk”.

A pápalátogatáshoz kapcsolódó összes cikkünk itt érhető el.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×