eur:
391.1
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György: igazságtalan a többgyermekes édesanyák nyugdíja

Új demográfiai programot sürgetett az Országgyűlésben a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György egy azonnali kérdésre válaszolva beszélt a törvényhozás plenáris ülésén arról, hogy ha a népesség nem növekszik, akkor a gazdaság sem fog.

A harmadik gyermek után járó családi adóalap-kedvezmény már csak fele annyit ér az átlagbérhez viszonyítva, mint a bevezetésekor. Jelenleg nagyobb szegénységi kockázatot jelent nagycsaládosnak lenni, mint nyugdíjasnak – mondta Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, aki az azonnali kérdésben a Magyar Nemzeti Bank vitairatának demográfiai fejezetére hivatkozott. Jelezte, évente 15-20 ezerrel több, azaz nagyságrendileg 110 ezer újszülött kellene a szükséges demográfiai fordulat eléréséhez.

Magyarországon 2010-ben megkezdődött egy demográfiai fordulat a termékenységi ráta 1,23 százalékról 1,59-re emelkedett, 2016-ban azonban csökkent a dinamika – fogalmazott válaszában Matolcsy György jegybankelnök. Kiemelte, teljesen világos, senkit nem tölthet el elégedettséggel, hogy a demográfiai mélyponton született 88 ezer gyermekhez hasonlóan a múlt évben is csak 88 ezer született. Az MNB vezetője egy új, „demográfia 2.0-ás programot” tart szükségesnek; számos lehetséges változtatást lát a demográfiai politikában, ami a korábbi sikerhez hasonlóan megnövelheti a gyermekvállalási kedvet, bővítve Magyarország népességét.

Szerinte nem igazságos, és nem fenntartható, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a háremgyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlag nyugdíjnál. „Nagyon sok technikai lehetőség van ennek orvoslására, de a lényeg, hogy egy új demográfia 2.0-as kormányzati programra van szükség” – ismételte meg. A fenntartható felzárkózáshoz nélkülözhetetlen az egészséges demográfia, hiszen minden nemzeti gazdasági siker a bővülő népességen és az emelkedő termelékenységen alapul – tette hozzá az Országgyűlésben Matolcsy György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×