eur:
370.12
usd:
344.87
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Republikon: az ellenzéket valami ellen, nem pedig valamiért lehetett összerántani

Világnézeti szempontból nincs egységes ellenzéki szavazótábor. A többség szocialista, szociáldemokrata gondolkodású, de nemzeti, konzervatív érzelműek is megtalálhatók közöttük – mondta az InfoRádiónak Mikecz Dániel, a Republikon Intézet legfrissebb elemzése alapján.

Miután a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően volt egy olyan vélekedés, miszerint létezik egy egységes ellenzéki tábor, a Republikon Intézet múlt év áprilisát követően az ellenzéki választókkal foglalkozó, hónapokon át tartó sorozatba kezdett, arra koncentrálva, hogy milyen különbségek fedezhetők fel, akár pártválasztásuk, akár a világnézetük, vagy éppen a különböző társadalmi hátterük kapcsán – ismertette Mikecz Dániel.

Legutóbbi elemzésükben az ellenzék választók világnézeteire voltak kíváncsiak. A beérkező válaszok alapján – már ami a politikai világnézetet illeti – négy csoportot különítettek el, úgymint liberális, szabad gondolkodású (21 százalék), zöld, környezetvédő (13 százalék), szocialista, szociáldemokrata (22 százalék) és erős nemzeti érzésű, konzervatív gondolkodású (14 százalék). Vagyis az ellenzék képes volt viszonylag nagy számban megszólítani inkább a jobboldalhoz köthető világnézetű választót is – jegyezte meg a Republikon vezető kutatója.

A válaszadók lakhelyével kapcsolatban kapott eredmények alapján a liberális és zöld választók jellemzően a nagyvárosokból és Budapestről, a szocialista érzelműek megyeszékhelyekről, a nemzeti érzésű ellenzéki választok pedig leginkább a kistelepülésekről kerültek ki.

A legidősebb ellenzéki világnézeti csoport a szocialista, szociáldemokrata gondolkodásúak, 44 százalékuk 60 éves vagy annál idősebb. A legfiatalabbak a magukat liberálisként besorolók, akiknek 44 százaléka 18 és 39 év közötti. A liberálisokat a zöldek követik, 42 százalékuk tartozik a legfiatalabb választói csoportba. Az nemzeti érzelmű, konzervatív ellenzéki választói csoport ebben a tekintetben kiegyensúlyozott.

Mikecz Dániel úgy véli, hogy a mostani elemzés alapján a világnézeti különbségek abban a tekintetben semmiképp nem áthidalhatatlanok, hogy a válaszadók mind az ellenzéki listára, vagy esetleg a Kétfarkú Kutya Párta szavaztak. Összességében a kutatássorozat azt mutatja, hogy alacsony az ellenzéki tábor integráltsága, a közös pontot pedig leginkább az Orbán-rezsim elutasítása jelenti – magyarázta a szakértő.

„Tehát valami ellen lehetett összefogni ezt a választói csoportot, nem feltétlen valamiért.”

Az ideológiai különbségek természetesen megjelennek abban is, hogy mit gondolnak például az ellenzékről, illetve az ellenzéki politikusokról. Itt nyilván a nemzeti, konzervatív világnézetűek vélekednek a legnegatívabban, míg a liberálisak azok, akik inkább pozitívabban nyilatkoznak az ellenzéki politikusokról. A

zöldek körében a legnépszerűtlenebb Gyurcsány Ferenc,

a szocialistáknál pedig Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, illetve Ungár Péter, az LMP társelnöke – ismertetett az eredményeket a Republikon vezető kutatója.

Mikecz Dániel szerint annyi bizonyos, ellenzéki oldalon nagyon nehézkes lesz olyan tábort összekovácsolni, mint a Fidesznek sikerült a 2000-es évek elején.

Az elemzés itt olvasható.

A magyar belpoltika és az ellenzék viszonyait taglaló interjút itt nézheti meg:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×