INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

országgyűlés

parlament

nato

finnország

háború

ukrajna

monetáris tanács

Aerial view Sunrise Scene of Budapest with Hungarian parliament building in Hungary

Véget nem érő üléshétbe kezd a parlament, rengeteg a teendő

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A most következő héten szavaz az Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozásáról és a kormánypártok háborúellenes határozatáról. A képviselők új tagokat választanak a Monetáris Tanácsba, módosítják a költségvetést, és meghallgatják az igazságszolgáltatás csúcsvezetőinek beszámolóit.

Megemlékezéssel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délután egy órakor, a képviselők a 44 éves korában nemrégiben elhunyt fideszes Schmidt Csaba életútja előtt hajtanak fejet. Ezt követően megünneplik II. Rákóczi Ferenc emléknapját, majd napirend előtti felszólalások hangoznak el.

A törvényhozás tagjai megtárgyalják a költségvetés módosításait és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amelyekről szavaznak is. A parlament megválasztja a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának két új tagját, illetve interpellációk és azonnali kérdések is lesznek. A hétfői ülésnap további részében a 2023-as Madách Imre emlékév, a vagyongazdálkodási törvények módosítása, a svédek NATO-tagsága és az orosz–ukrán háborúról szóló kormánypárti határozat ad vitatémát a parlamentnek.

Hollik István szerint a határozat nyilvánvalóvá teszi, hogy ki áll a béke oldalán. Korábban úgy fogalmazott, Magyarország szövetségesei háborúpártiak, a nyugati világban pedig mindösszesen három olyan ország van, ami egyértelműen a béke pártján áll: a Vatikán, Izrael és Magyarország. „Könnyen küldenek fegyvereket azok az országok, amelyek messze vannak, (…) ők nem szembesülnek a háború tragikus következményeivel” – fogalmazott az Országgyűlés egy február végi ülésén a A KDNP-s politikus.

Plenáris ülés kedden, szerdán, pénteken és az utána következő hétfőn is lesz. A képviselők egyebek mellett a kiberbiztonsággal, a 2024-es magyar uniós elnökséggel és a Budapestre költöző Világélelmezési Központtal összefüggő indítványokról tárgyalnak, valamint meghallgatják a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal és az ügyészség 2021-es beszámolóját. Ezekről a héten szavaznak is, április 3-án pedig napirend előtti felszólalások, kérdések és azonnali kérdések adnak munkát nekik.

Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Kapcsolódó hang

Véget nem érő üléshétbe kezd a parlament, rengeteg a teendő
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018