INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

traffipax

átlagsebesség

autó

közlekedés

Közúti ellenőrzésre figyelmeztető tábla a budapesti Nagykőrösi úton telepített Véda közúti intelligens kamerának nevezett új fix traffipaxok közelében 2016. április 4-én. Az új kamerák, amelyek április 5-én reggeltől fognak működni, sebességmérés mellett - a többi között - forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, valamint az ország egész területén 365 fixtelepítésű komplex közlekedésellenőrző pontot (KKEP) foglal magában, 134 útszakaszon.

Rettegett sebességmérési módszer jöhet a magyar utakon

Infostart

A minimálisra csökkent a gyorshajtások számát az átlagsebesség-mérés, a főváros most a bevezetését tervezi.

Az átlagsebesség-mérés előkerülhet a fiókból. A gyorshajtás elleni hatékony megoldást a törvény "ismeri", elvileg a védás és útdíjellenőrző kamerák is alkalmasak lennének erre, de az elmúlt években nem történt semmi. A fővárosi közlekedésbiztonsági javaslat viszont számol vele – írja a Totalcar.

Jelentős változásokat vetít előre a budapesti közlekedési, közlekedésbiztonsági stratégia, és van benne egy utalás arra is, hogy a gyorshajtás elleni egyik hatékony megoldást, az átlagsebesség-mérést (section control) is elővennék a "fiókból". A vonatkozó jogszabály már 2010 előtt ismerte és pontosan meghatározta miről van szó. A dolog egyébként végtelenül egyszerű: kettő vagy több, egymástól ismert távolságra elhelyezkedő ellenőrzési keresztmetszetben rögzíti a jármű elhaladásának idejét, és az egyes érzékelések között eltelt idő alapján számolja ki a távolság ismeretében az átlagsebességet.

Több nemzetközi – ausztriai, hollandiai – példa is bizonyítja az átlagsebesség-mérés balesetek visszaszorításában játszott kedvező szerepét. Szerbiában is tavaly óta az ottani sztrádákon átlagsebesség-méréssel szűrik ki a gyorshajtókat.

A nemzetközi gyakorlatok azt mutatják, hogy az ellenőrzési rendszer bevezetését követően a teljes forgalom kevesebb, mint ehy százaléka lépi át a maximális sebességet. Ennek ellenére eddig sehol nem vezették be Magyarországon, pedig a rendszámfelismerő kamerák - pedig a VÉDA-, illetve útdíjfigyelő kamerák elméletileg alkalmasak lehetnek rá.

A rendőrség vezetői már többször jelezték, hogy folyamatosan vizsgálják a bevezetés lehetéségét, de eddig nem született döntés.

A portál szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a városon belüli útszakaszokon hol lehet, hol érdemes bevezetni az átlagsebesség-mérést, mindenesetre a fővárosi koncepció számol ezzel a lehetőséggel. A tervekről konkrétumokat egyelőre nem lehet tudni, így azt sem, hol jelenhetne meg az a módszer. Mindenesetre több olyan útszakasz van, ahol jó eséllyel érdemes lenne legalább letesztelni a dolgot: például a sztrádák fővárosi ki- és bevezető szakaszain, többek között az M1-M7-es közös szakaszán, de a Szentendrei úton és a Váci úton is szóba jöhet.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018