eur:
368.42
usd:
345.03
bux:
48195.87
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Farkas Flórián fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 29-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Rejtélyes "magánszemélytől" is kapott 25 milliót a Lungo Drom

A Lungo Drom – jókora késéssel – a közelmúltban tette közzé a 2017–2021 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi jelentéseit. A beszámolókból kiderült, hogy a szervezet egyetlen forint tagdíjbevétele sem volt, más forrásokból ugyanakkor összességében közel 500 millió forinthoz jutott. 

A Lungo Drom 2018-as, 2020-as és 2021-es beszámolója nem tartalmaz konkrétumot, 2017-ben és 2019-ben viszont voltak olyan tételek, amelyek eredetéről adalékok olvashatók a kimutatásokban – írja a Népszava.

A cikk szerint 2017-ben a Lungo Drom az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül a központi költségvetésből 25 millió forintos működési támogatást kapott, ebből mintegy 4 millió jutott a tárgyévre. Egyéb költségvetési forrásból abban az évben – szintén működési támogatásként – 40 millió forint folyt be. Megjelent egy 67 milliós tétel is (a tárgyévre jutó összeg 50 millió), amit a Lungo Drom az „alapcél szerinti tevékenységhez kapcsolódó költségek és kiadások elszámolására fordított”. Feltűnt továbbá egy másik 67 millió forintos, valamint egy 66 milliós – nem konkretizált támogatótól érkező – összeg, amit viszont a szervezet nem használt fel. Költségvetési forrásból ezeken kívül csurrant-cseppent még 10 millió forint, de az nem világos, milyen célra.

Az viszont rejtélyes, hogy 2019-ben kitől és mire kapott 25 millió forintot a Lungo Drom – teszik hozzá. A támogató megnevezéseként a beszámoló csak annyit ír: magánszemély. Ugyanabban az évben született még egy 66 milliós támogatási szerződés is (a tárgyévre 48 millió jutott). Annál bővebbet, hogy a „támogatás személyi és felhalmozási kiadásokra lett felhasználva”, a pénzügyi jelentés nem árult el.

A támogatásokról – a Lungo Drom elnökségéhez hasonlóan – a Népszava is hiába próbált felvilágosítást kérni a Farkas Flóriántól, nem reagál a megkeresésekre.

Az évek előrehaladtával a Lungo Drom bevételei egyre csökkentek, 2021-ben már csak 20 millió forintot tettek ki. A lap információ szerint a szervezet nehéz anyagi helyzetben van, egyelőre kérdés, hogy a jövő tavasszal tartandó helyi és országos roma nemzetiségi választás előtt miből lesz pénze kampányolni.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×