INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

metró

3-as metró

felújítás

Mozgólépcső az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadása napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.

"Ezt nagyon fájó pontnak érzem" – egyesületi kritika a felújított 3-as metróról

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Budapesten átadták a 3-as metró felújított Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását. A szerelvények mostantól hétköznapokon a teljes vonalon közlekednek, de a Nagyvárad és a Lehel téren még nem állnak meg. A felújítás május végére fejeződik be. A Metróért Egyesület összességében elégedett a több mint öt évig tartó munka eredményével, de a szervezet elnöke azért kritikát is megfogalmazott.

Ez a vonal eljutott abba az állapotba, amikor két lehetőség maradt, vagy leállítják, vagy meg kell csinálni a felújítást - mondta az InfoRádióban Bíró Endre. A Metróért Egyesület elnöke egyértelműsítette, hogy a világon mindenütt 30-35 év után egy vonalat fel kel újítani, hiszen ennyi idő alatt sokat fejlődik a technika. Ilyen például a tűzvédelmi rendszer, ami "élet-halál kérdése is lehet".

Nagyon fontos az, hogy a pálya tisztességesen helyre lett hozva, remélhetően 10 évig csak a normál síncseréket kell végrehajtani és mondjuk az alagúthoz nem kell hozzányúlni - fejtegette az elnök, aki szerint

a tűzvédelmi és szellőző rendszerek teljes cseréje, korszerűsítése nagyon fontos volt,

mert ezek még a 60-as évek színvonalán működtek. Fontosnak mondta a mozgólépcsők cseréjét és az akadálymentesítést is.

Örül annak, hogy a 2-es metróhoz képest "a 3-as vonalon minden egyes állomás egyedi arculatot kapott".

Gondnak érzi, hogy a vonatbefolyásoló berendezés csak egy "portalanításon esett át", hiszen ez az eszköz viszi végig a vonatot a vonalon és a járművezető csak kontrollszerepet lát el. Ez pedig a 80-as évek végén került a magyar metróba Franciaországból, és a COCOM-lista miatt akkor sem volt teljes berendezés.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke egyenesen úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy "ezt rossz döntésnek, nagyon fájó pontnak érzem".

Budapest, 2023. március 20.
Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomására az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.
MTI/Mónus Márton
Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomására az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás. MTI/Mónus Márton

A szakember úgy számol, hogy a most át nem adott állomások (Nagyvárad tér és a Lehel tér) május végére elkészülhetnek.

A többi vonal kapcsán azt mondta, hogy az egyes vonal szomorú műszaki állapotban van, "főleg az 50 éves járművek, de a berendezésekkel sem lehet dicsekedni" - fogalmazott.

A 3-as metrót az eredeti tervek szerint 2020 végére kellett volna átadni.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hang

"Ezt nagyon fájó pontnak érzem" – egyesületi kritika a felújított 3-as metróról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018