eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mozgólépcső az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomásán az átadása napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

"Ezt nagyon fájó pontnak érzem" – egyesületi kritika a felújított 3-as metróról

Budapesten átadták a 3-as metró felújított Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását. A szerelvények mostantól hétköznapokon a teljes vonalon közlekednek, de a Nagyvárad és a Lehel téren még nem állnak meg. A felújítás május végére fejeződik be. A Metróért Egyesület összességében elégedett a több mint öt évig tartó munka eredményével, de a szervezet elnöke azért kritikát is megfogalmazott.

Ez a vonal eljutott abba az állapotba, amikor két lehetőség maradt, vagy leállítják, vagy meg kell csinálni a felújítást - mondta az InfoRádióban Bíró Endre. A Metróért Egyesület elnöke egyértelműsítette, hogy a világon mindenütt 30-35 év után egy vonalat fel kel újítani, hiszen ennyi idő alatt sokat fejlődik a technika. Ilyen például a tűzvédelmi rendszer, ami "élet-halál kérdése is lehet".

Nagyon fontos az, hogy a pálya tisztességesen helyre lett hozva, remélhetően 10 évig csak a normál síncseréket kell végrehajtani és mondjuk az alagúthoz nem kell hozzányúlni - fejtegette az elnök, aki szerint

a tűzvédelmi és szellőző rendszerek teljes cseréje, korszerűsítése nagyon fontos volt,

mert ezek még a 60-as évek színvonalán működtek. Fontosnak mondta a mozgólépcsők cseréjét és az akadálymentesítést is.

Örül annak, hogy a 2-es metróhoz képest "a 3-as vonalon minden egyes állomás egyedi arculatot kapott".

Gondnak érzi, hogy a vonatbefolyásoló berendezés csak egy "portalanításon esett át", hiszen ez az eszköz viszi végig a vonatot a vonalon és a járművezető csak kontrollszerepet lát el. Ez pedig a 80-as évek végén került a magyar metróba Franciaországból, és a COCOM-lista miatt akkor sem volt teljes berendezés.

Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke egyenesen úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy "ezt rossz döntésnek, nagyon fájó pontnak érzem".

Budapest, 2023. március 20.
Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomására az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás.
MTI/Mónus Márton
Metrószerelvény érkezik az M3-as metróvonal felújított Nyugati pályaudvari állomására az átadója napján, 2023. március 20-án. Átadták a budapesti 3-as metró megújult Arany János utcai és Nyugati pályaudvari állomását; a felújítás költségeinek hozzávetőleg kétharmada uniós, egyharmada pedig hazai forrás. MTI/Mónus Márton

A szakember úgy számol, hogy a most át nem adott állomások (Nagyvárad tér és a Lehel tér) május végére elkészülhetnek.

A többi vonal kapcsán azt mondta, hogy az egyes vonal szomorú műszaki állapotban van, "főleg az 50 éves járművek, de a berendezésekkel sem lehet dicsekedni" - fogalmazott.

A 3-as metrót az eredeti tervek szerint 2020 végére kellett volna átadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×