eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A NATO brüsszeli székházának előcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Törökország hamarosan bólinthat egyet a NATO-bővítés ügyében

Úgy hírlik, ez még a választások előtt megtörténhet. Van azonban egy nagy "de".

Két török tisztviselő nyilatkozott szerdán a Reuters hírügynökségnek, egy nappal azelőtt, hogy Sauli Niinisto finn elnök az országba látogat. Az elhangzottak megerősítik az elemzői várakozásokat, amelyekről az Infostart is beszámolt - nevesül hogy Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja török részről csak a májusi választások után valószínű, míg Finnország akár már korábban a katonai szövetség tagja lehet.

Finnország pályázatát Svédországétól függetlenül hagyják jóvá, amely a nyugati katonai szövetséghez való csatlakozásért folyamodott északi szomszédjával egy időben, miután Oroszország tavaly megszállta Ukrajnát - mondta az egyik magas rangú tisztviselő a Portfolio tudósítása szerint.

Törökország többször hangoztatta, hogy Svédországnak további lépéseket kell tennie a kurd fegyveresek támogatói és annak a hálózatnak a tagjai ellen, amelyet Ankara felelősnek tart a 2016-os puccskísérletért. Törökország mindkét csoportot terrorszervezetként kezeli.

Kedvezően tekintünk Finnország csatlakozására. Nem lenne tévedés azt mondani, hogy a csatlakozási tárgyalásokat más időpontban fogják lefolytatni, mint Svédországot"

- mondta egy magas rangú török tisztviselő.

Ez egybecseng azzal, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden azt mondta: megnőtt annak a valószínűsége, hogy Finnország Svédországot megelőzve csatlakozik a NATO-hoz, miután a három fél a héten Brüsszelben tárgyalt egymással.

A finn elnöknek pozitív üzeneteket fognak átadni látogatása során" - mondta a második tisztviselő, szintén a fent vázolt forgatókönyvre utalva.

  • A 30 NATO-tagállamból már csak Törökország és Magyarország parlamentje nem ratifikálta Finnország és Svédország tagságát.
  • Az Egyesült Államok és más NATO-országok azt remélik, hogy a két északi ország a július 11-én Litvánia fővárosában, Vilniusban tartandó NATO-csúcstalálkozón a szövetség tagjává válik.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×