eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Egész héten a pedagógus-státusztörvényről egyeztetnek a BM-ben

Csütörtökön és pénteken is várják a Nemzeti Pedagógus Kart és a tanári érdekképviseleteket.

Újabb egyeztetésre került sor hétfőn a Belügyminisztériumban a Nemzeti Pedagógus Kar és a három pedagógus szakszervezet (Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete) részvételével – közölte a tárca kedden.

Mint olvasható, a március 1-jén egyeztetett menetrendnek megfelelően a felek tételesen tekintik át a tervezett béremeléssel párhuzamosan bevezetésre kerülő munkajogi változtatásokra vonatkozó kormányzati koncepciót, illetve összegyűjtik azokat a javaslatokat, melyek hozzájárulhatnak egy még eredményesebb közoktatási rendszerhez.

A megbeszélések a nemzeti ünnepet követően, csütörtökön és pénteken is folytatódnak – olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

Levél Maruzsa Zoltánnak

Közben a PDSZ a BM államtitkára részére megküldött hosszú levelében az sérelmezi, hogy teljesítményértékelési rendszert nem a szakszervezetekkel együtt dolgozták ki, de még csak előzetesen nem is egyeztetettek róla.

„Véleményünk szerint a magyar köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben dolgozók nem 80 százalékos értelmiségiek, éppen ezért nem a felsőfokú végzettségűek átlagkeresetének 80 százalékra, hanem 100 százalékára kell emelni az átlagilletményüket” – fogalmaznak.

A tanári érdekképviselet szerint ehhez szükséges egy azonnali, látható béremelés, nem pedig a törvényben meghatározott, több évre eltolt, kismértékű emelés. A jelenlegi tervek szerint 2023-ban a diplomás átlagbér 64,7 százalékát, 2024. évben 71,8 százalék és 2025. évben 80 százalékát éri majd el a pedagógusok átlagfizetése.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×