eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajósait - a nap hírei

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye lesz a következő, ahol bevezetik az új alapellátási ügyeleti rendszert. A jelentős érdeklődés miatt felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor újraiparosítási program beruházási hiteleire az EXIM Bank. Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajósait.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye lesz a következő, ahol bevezetik az új alapellátási ügyeleti rendszert – derül ki a mentőszolgálat honlapjáról. A Népszava úgy tudja, hogy a változtatás után háziorvosi ügyelet 10 településen marad meg, 14-ben megszűnik.

A jelentős érdeklődés miatt felfüggesztette a kérelmek befogadását a Baross Gábor újraiparosítási program beruházási hiteleire az EXIM Bank. A közlemény szerint alig több mint egy hónap alatt mintegy 200 milliárd forint összegű hitelkérelem érkezett, ezzel kimerült a keret. A mintegy 160 vállalkozás által igényelt hitel 15 százaléka zöld beruházási hitelre szólt. Az EXIM közölte, hogy már döntött az 500 milliárd forint összértékű forgóeszköz hiteligényekről is. A február 1-jén összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett Baross Gábor újraiparosítási hitelcsomagon belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igényelhető, kedvezményes és fix kamatozással.

Újabb 1 milliárd forintot biztosít a mobilitás segítésére a kormány – jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor azt mondta: az idén is elérhető lesz az utazási- és lakhatási támogatás, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába program. Utazási támogatást azok az álláskeresők vehetnek igénybe 6 hónapon keresztül, akik számára a felajánlott munkavégzés helye eltér az állandó lakóhelyüktől. Lakhatási támogatás azoknak jár félévig, akik munkavégzésének helye legalább 60 km-re van a lakhelyüktől.

Januárban 3,2 százalékkal csökkent az ipari termelés éves bázison. A Központi Statisztikai Hivatal az első becslése alapján közölte: az ipari kibocsátás 2022 decemberéhez mérten 5,1 százalékkal csökkent. A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de a járműgyártás és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása is nőtt, ugyanakkor az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában csökkent a termelés.

Bemutatták Magyarország hivatásos űrhajós állományát. A HUNOR - Magyar Űrhajós Program 1 orvossal és 3 mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: a kiválasztott jelöltek, vagyis Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András közül egy valaki csaknem egy hónapos tudományos küldetésen vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Magyarországon a munkaképes korú lakosság mindössze 18,6 százalékának volt önkéntes nyugdíjpénztára 2021-ben, az OECD országok között a pénztári befizetések aránya Magyarországon a legalacsonyabb. A Portfolio a 2021-es nyugdíjvagyonokról szóló nemzetközi kutatás alapján arról számolt be, hogy globálisan ugyanakkor nőtt a nyugdíjmegtakarítások értéke.

Tovább javultak a kilátások arra, hogy Magyarország belátható időn belül hozzájut a katari LNG-gázhoz - mondta Dohában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert a politikusok közül elsőként fogadta hivatalában Katar frissen kinevezett miniszterelnöke.

A kormánypártok Ukrajnáról szóló határozati javaslatáról vitázik az Országgyűlés. A béke iránti elkötelezettséggel indokolta a kormánypárti frakciók 7 pontos határozati javaslatát a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. Kocsis Máté megismételte: tűzszünetre van szükség és béketárgyalásokra, nem pedig fegyverszállításokra. Úgy fogalmazott: ma már belátható távolságon belülre került a világháború lehetősége is. Az előterjesztés tartalmazza, hogy elítélik Oroszország katonai agresszióját és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemhez. A javaslat továbbra is szükségesnek tartja az Ukrajnából érkező menekültek segítését, és hangsúlyozza, hogy a konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

Fenntartásokkal fogadták az ellenzéki pártok a kormánypárti frakciók békepártinak nevezett határozati javaslatát. A Demokratikus Koalíció szerint a kormány valójában az orosz érdekeket szolgálja. Az MSZP szerint a dokumentum igyekszik kettéosztani a társadalmat béke- és háborúpártiakra, a kormányoldalnak adva a jó szerepét. A Jobbik hiányolta a javaslatból, hogy az oroszoknak vissza kell vonulniuk saját területükre. A Mi Hazánk szerint a kormánypártok hosszú évek óta üzletelnek az oroszokkal. A Párbeszéd módosító javaslatokat nyújt be a határozathoz, mert az nem ismeri el, hogy a háború kizárólag Oroszország felelőssége. Az LMP szerint addig tart a háború, amíg a világ és benne Magyarország ragaszkodik a fosszilis energiához.

Ukrajnában a heves harcok ellenére is maradt néhány ezer lakos és néhány tucatnyi gyerek Bahmut városában – közölte az ideiglenesen megszállt területek re-integrációjáért felelős miniszter. Az orosz invázió tavaly februári kezdete előtt több mint 70 ezer ember élt a városban. Közben az orosz védelmi miniszter arról beszélt, hogy Bahmut elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé. Az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pedig azt mondta, hogy az orosz erők a város csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és már a tüzérség is benyomult a városba, de az ukránok megpróbálnak erősítést eljuttatni a városba. A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×