eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Idén nagyon nem mindegy, melyik nap megy valaki nyugdíjba

A valorizációs szorzó most 17,5 százalékos lehet. Alapesetben igaz lenne, hogy meg kell nyújtani a munkával töltött évek számát.

Változik idén az induló nyugdíjak kiszámítási módja – írja a Nyugdíjguru számítása alapján a 24.hu. Az úgynevezett valorizációs szorzó a tavalyinál 17,5 százalékkal magasabb.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

Az idei nyugdíjigénylés esetén a 2021-es év korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a tavalyi év kereseti szintjéhez igazítani az új valorizációs szorzók révén.

A KSH friss számai szerint a nettó átlagkereset 17,5 százalékkal nőtt egy év alatt, így jön ki a szorzó változása.

Töretlen tehát a trend, mely szerint a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában, minél tovább marad valaki munkában, annál jobban járhat. Azonban most, a gyorsan változó inflációs adat miatt kulcsfontosságú, hogy valaki mely pillanatot választja nyugdíjba vonulása napjának, "korbetöltve".

A végleges valorizációs táblázat egyébként majd március végén lesz nyilvános.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×