eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Hány hülye van még?" - Magyarázatot adott a magyar uniós biztos a hangfelvételre

Bekapcsolva maradt a magyar uniós biztos mikrofonja az Európai Parlament ülésén, a DK a "fejét" követeli, Várhelyi Olivér elnézést kér és magyarázattal szolgál.

"Hány hülye van még?" - ezt kérdezte valakitől suttogva Várhelyi Olivér magyar - szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős - uniós biztos az EP keddi ülésén, miután válaszolt Tomislav Sokol horvát képviselő kérdésére és leült, észre nem véve, hogy bekapcsolva maradt a mikrofonja.

A Demokratikus Koalíció azonnal lecsapott az ügyre, az ellenzéki párt EP-képviselője, Rónai Sándor szerint Várhelyinek azonnal távoznia kell posztjáról. A Facebookra feltöltött videójában azt mondta, "példátlan és teljesen idegen az Európai Parlament működésétől, Európában ugyanis nem szokás lehülyézni azokat, akikkel esetleg nem értünk egyet".

Ha - folytatta a politikus - Várhelyi Olivér nem hajlandó lemondani, a DK elvárja Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől, hogy azonnal "rúgja ki".

Várhelyi Olivér is megszólalt az ügyben; félreértés történt, állítása szerint

egy, a kabinetvezetőjével folytatott, folyamatban lévő beszélgetésből kivágott részlet volt teljesen más témában,

az esetleges félreértésekért pedig elnézést kér.

"Teljes mértékben tiszteletben tartom az összes uniós intézményt, beleértve az Európai Parlamentet és a tisztelt képviselőket" - írta közleményében az uniós biztos.

Az Európai Parlament egyébként január 18-án vizsgálatot kezdeményezett Várhelyi Olivér ellen, mert a törvényhozás több tagja szerint a magyar uniós biztos csorbítani szeretné a csatlakozni vágyó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét. Gál Kinga fideszes EP-képviselő ezt akkor méltatlan politikai támadásnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Várhelyi Olivér szakmai teljesítménye kiemelkedő, nyilatkozataiban pedig mindig az unió hivatalos álláspontját képviseli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×