eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hajdúszoboszló, 2018. október 27. Az ősz színeiben pompázik a Keleti-főcsatorna környezete Hajdúszoboszló közelében. MTVA/Bizományosi: Lehotka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Siklós Gabriella: jól haladunk, de a nagy „durranás” csak most következik

A vízügyi igazgatóságok mintegy 40 millió köbméternyi belvizet tudtak holtágakban, medrekben, tározókban visszafogni az elmúlt két hónap csapadékából – számolt be az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az árhullámokból, a folyókon érkező vizekből a vízügy mindig is visszatart vizet, tavaly például ennek köszönhetően tudták enyhíteni a nyári hónapokban jelentkező, nagy mértékű öntözési igényeket – kezdte Siklós Gabriella.

A szakember elmondása alapján az ország keleti részén két lehetőség van a víz visszatartására: a Tisza-tóban, illetve a tiszalöki erőmű felett található tározó területen. Utóbbinál 55 millió köbméter vizet tudnak a tavaszi hónapokban visszatartani, a Tisza-tó esetében pedig 160 millió köbméter víz tartalékolására van mód, amikor átállnak az úgynevezett nyári vízállásra. Természetesen a kisebb tározók, holtágak, csatornák és tavak esetében is zajlik a munka, amik esetében

már 40 millió köbméternyi belvizet tudtak visszafogni az elmúlt két hónap csapadékából

– emelte ki. Siklós Gabriella szerint a nagy „durranás” azonban csak most következik, amikor a tavaszi időszakban a két nagy tározót meg tudják tölteni.

A betárolt mennyiségek hatalmas segítséget jelentenek még egy olyan aszályos évben is, mint amilyen a 2022-es volt, noha akkor kevesebb víz érkezett be a tavaszi hónapokban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője emlékeztetett, hogy ennek köszönhetően tudtak a Körös-Tisza rendszerbe rengeteg vizet eljuttatni úgy, hogy közben Szolnok város ivóvízellátását sem veszélyeztették.

Siklós Gabriella megerősítette azt is, hogy a belvízből betározott víz későbbi öntözésre való felhasználhatósága mindig kérdéses a vízminőségi problémák miatt, ugyanis a síkvidéki belvíztározók az alacsony vízmennyiség miatt az idő előrehaladtával romló tendenciát mutathatnak.

Az említett mintegy 40 millió köbméternyi belvizet elsősorban a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Közép-Tisza-vidék Vízügyi Igazgatóság területén sikerült összegyűjteni, jellemzően csatornák vízszintjének megemelésével. A szóvivő példaként a Keleti-főcsatornát említette, aminek szintén megemelték a vízszintjét, hogy a Tiszán érkező árhullámokat be tudjuk tározni; így jut erről a területről Hajdúnánás térségében a különböző öntöző fürtökbe. Siklós Gabriella azt is hangsúlyozta, hogy a vízügy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a gazdálkodókkal együttműködve tartja vissza ezeket a mennyiségeket, és ahol csak van mód rá, egyeztetnek az érintettekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×