eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
MTI/Koszticsák Szilárd
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Felmérés: a magánegészségügyben sem teljesen elégedettek a betegek

Az Ipsos reprezentatív felméréséből kiderül: az árakat és a személyzet kommunikációját is kifogásolják a magánegészségügybe érkező páciensek.

A kutatás arra irányult, hogy mi lehet az a laikus, betegbarát hozzáállás, mely alapján az ügyfelek döntéseket hoznak. Vaszary Ádám, a betegbarát projekt alapítója kifejtette: a legtöbb magánegészségügybe érkező páciens nincs tisztában azzal, hogy alapvetően milyen szakmai ellátást fog kapni, hiszen egy problémával fordul egy szakemberhez. Emiatt olyan a "laikus szempontokat" kezdtek vizsgálni, hogy mennyire könnyen talál időpontot, milyen kommunikációval találkozik a helyszínen, mennyire kedvesek, és milyen szinten tudja megfizetni az adott szolgáltatást.

A projekt során megállapították: azok az ismérvek, melyeket a magánegészségügyi szolgáltatók kommunikálnak – például hogy a megbízhatók, jó szakemberek dolgoznak – nagyon magas értékeket kaptak. Ám amikor a megfizethetőségre, az újításra, az innovációra való hajlandóságra vagy akár az időpontok elérhetőségére kérdeztek rá, már nem kaptak ilyen magas értékeket.

A kutatás fontos megállapítása volt, hogy az ár-érték arány szempontok alapján választ a páciensek 28 százaléka magánegészségügyi szolgáltatót, ám a felmért legnagyobb és legnépszerűbb szolgáltatók átlagos pontozása alapján a megfizethetőség százas skálán mindössze 18-as átlagot hozott. Tehát bár számít az ár-érték arány,

nagyon kevés szolgáltató jelentkezik megfelelő árral a piacon.

Fontos volt az időpontok elérhetősége, mely 11 százalékkal a második helyen van a döntési pontok között. Ugyanakkor a 100-as skálán 28 pontra értékelték, hogy találnak hozzá megfelelő időpontot. A személyzet és a munkatársak kommunikációja pedig csupán 30 pontot ért el a 100-as skálán, tehát ezek a szolgáltatások még valószínűleg javításra szorulnak a jövőben.

Vaszary Ádám kifejtette: Magyarországon ilyen fókuszú és mélységű kutatás még nem volt, viszont a betegbarát projekt rendszeres időközönként és jelleggel fogja elvégezni ezt a kutatást. Amellett, hogy tájékoztatják a lakosságot és a magánegészségügyi szektort az elvárásokról, az ezzel kapcsolatos teljesítményváltozásokat legkésőbb ellenőrizni fogják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×