eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: YouTube/balabo.hu

Magasra csapnak a hullámok a balatonföldvári kikötőben, pedig még el sem kezdték az építését

A balatonföldvári nyugati strandra építenének új hajókikötőt, a polgármester szerint csak haszna lesz belőle a városnak, a helyi civilek szerint azonban veszélybe került a kedvelt partszakasz, a beruházás engedélyeit ráadásul korábban hatályon kívül helyezte a bíróság.

Bár a civilek tiltakozása és a bírósági perek folytatódnak, a balatonföldvári kikötő beruházója megkapta a szükséges engedélyeket, és január végén el is kezdődött a település Nyugati strandján az új elektromos hajókikötő építkezése – írja a Népszava. Az önkormányzat január 20-án jelentette be, hogy miután „a beruházó a szükséges engedélyeket bemutatta, azokkal rendelkezik”, a területet átadták a kivitelezőnek.

A beruházás ellen tiltakozó Mosolygó Balatonföldvár Egyesület viszont azt állítja, egy belügyminisztériumi rendelet szerint kikötő 100 méteres körzetében nem lehet fürdeni, erre alapozva helyezte korábban hatályon kívül a bíróság a balatonföldvári kikötő engedélyét. A szervezet elnöke, a korábbi parlamenti képviselő Herényi Károly szerint a strand a kikötő miatt teljesen ellehetetlenülne, ezért az egyesület újra a bírósághoz fordult.

"Ha erre a strandra építenek egy kikötőt, akkor az el fogja veszíteni a strand jellegét, az kikötő lesz.

A kettő nem működik együtt, hiszen olyan előírások vannak, hogy kikötő környezetében nem lehet fürdeni. A két mólószár között meg eleve nem lehet, mert ott hajók járnak. Ez egy abnormális ötlet volt" – mondta az elnök. Azt is kiemelte, hogy eddig évente negyvenezren látogatták a balatonföldvári nyugati strandot, mostantól viszont még ingyen sem mennek majd az emberek a hajók közelébe fürdeni.

"Elég nagy a Balaton, lenne hely hol kikötőt építeni, azért építik ideje, mert ez sokkal olcsóbb, az infrastruktúra adott, víz, áram, szennyvíz, minden ott van a strand területén, csak rá kell kötni" – tette hozzá.

Herényi Károly felidézte, hogy szeptember 5-én már született az egyesület beadványára egy bírósági döntés, ami kimondta, hogy nem lehet a strandra kikötőt építeni, azzal az indokolással, hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, ami kimondja, hogy a strandok funkciója és területe nem változtatható meg. Az ügyben az jelentett fordulatot, hogy a jegyző adott egy nyilatkozatot, hogy az önkormányzat szerint nem változik meg se a funkció, se a terület, így már újra kiadták az engedélyt. Ezt most a civil szervezet ismét megtámadta a bíróságon.

"Nem lesz kikötő, a bíróság nem nagyon dönthet másképp,

mert ha másképp dönt, akkor magából csinál bolondot, hiszen ugyanaz a bíróság fogja tárgyalni az ügyet" – mondta.

Az elnök szerint 2003-ban már napirenden volt a kikötőépítés ügye, de akkor akkora volt a lakossági ellenállás, hogy az akkori polgármester kihátrált a tervekből, most viszont szerinte semmilyen komolyabb lakossági tájékoztatás vagy véleménykérés nem történt. Herényi Károly úgy véli, még nem történt visszafordíthatatlan építési munka, csak az előkészületek folynak, és abban reménykednek, hogy a bírósági döntés végül megakadályozza a beruházás megvalósítását.

Polgármester: a kikötővel nem változik semmi

A polgármester szerint azonban a fejlesztés csak hasznára lesz a városnak, Holovits Huba azt mondta az InfoRádióban, hogy alaptalanok a félelmek, mert a strand is megmarad, és a kikötő is nyitva lesz a helyiek és a turisták előtt.

A városvezető emlékeztetett, hogy 2004-ben az akkori önkormányzati vezetés szerződést kötött egy vitorláskikötő és egy több ezer négyzetméteres kiszolgálóépület megvalósítására a nyugati strandon, és azóta minden önkormányzati ciklusban az aktuális polgármester gazdasági programjában szerepeltette ezt az elképzelést.

"Egy ilyen fejlesztés elsősorban turisztikai attrakciót jelent, másodsorban nagyon kedvező hatással van a város gazdasági életére, munkahelyeket hoz létre, de kedvező hatást gyakorol az adott városrész ingatlanviszonyait tekintetében is" – mondta Holovits Huba a várható előnyökről.

A lokálpatrióták aggodalmai szerinte alaptalanok. "Határozottan kiállok a városvezetés véleménye mellett, hogy

nem fognak észrevenni a strandolók semmilyen meghatározó változást ezen a területen.

A vízbejutási lehetőséget, amelyet esetlegesen a kikötő létesítésével csökkentünk, a jelenlegi partszakaszból mindenképpen visszapótoljuk fövenyes part formájában a kikötőmóló szárain" – érvelt a polgármester, és jelezte, a Balatonon több mint ötven olyan hely van, ahol kikötők közvetlen környezetében, a kikötő mólószárak tövében strandot üzemeltetnek.

Emellett fenntartja azt a véleményét is, hogy a balatonföldvári városvezetés a szárazföldért, tehát a strand területéért felelős, a strand előtti vízterület a magyar állam tulajdona, a magyar állam hatóságai adják ki a létesítmény megépítéséhez szükséges szakhatósági engedélyeket, és ők mindent rendben találtak környezetvédelmi, vízjogi, hajózási szempontból is.

"Tehát

a hatóságoknak ezzel kapcsolatban nincsen problémájuk, nem is volt a múltban sem. Ami probléma van, az inkább politikai indíttatású és jellegű"

– tette hozzá.

A kérdésre, hogy a fejlesztés rendelkezik-e minden szükséges engedéllyel, Holovits Huba úgy nyilatkozott: a beruházó a munkaterület átadásakor bemutatta az összes szükséges engedélyt. A tervek szerint 2023. november végére fognak az érdemi munkálatokkal elkészülni, és a 2024-es szezonban már működni fog a kikötő és a strand is. Azt is megemlítette, hogy a városvezetés egyértelmű és határozott feltétele volt az, hogy a kikötő mindenki számára nyitott, bejárható lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×