eur:
389.47
usd:
357.68
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
MTI/Komka Péter
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Siklós Gabriella: emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, de még sok csapadék kellene

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint egyelőre csak a kisebb folyókon várható jelentős vízszintemelkedés.

"A vízgyűjtő területeken lehulló csapadék a nagy folyóink szempontjából a meghatározó, és nem az, ami Magyarország területén esik. Eszerint pedig a kelet-európai országokban és a hegyekben, tehát főleg a kárpátaljai vízgyűjtő területeken esik több csapadék most és a következő napokban" – mondta el az InfoRádióban Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Fontos kérdés, hogy a csapadék hó vagy eső, hiszen ez meghatározó a lefolyás szempontjából. Ha ugyanis hó hullik, akkor az még fennmarad a vízgyűjtő területen. Az elmúlt napokban 10 millimétert meghaladó csapadék hullott az Ipoly, a Sajó és a Zagyva vízgyűjtőin, de itt is hó esett a magasabb területeken.

A Duna és a Tisza a vízgyűjtőin viszont kevesebb volt az esőzés, ez a most következő napokban is jellemző lesz. Ehhez már hozzátársul, hogy a hazai részvízgyűjtő területeken is várható majd 10-30 milliméter közötti csapadék, aminek bizonytalan még a halmazállapota.

"A nagyobb folyóinkon egyelőre jelentősebb vízszintemelkedés ebből a csapadékból még mindig nem várható,

ugyanakkor a kisebb folyókon igen" – mondta a szóvivő.

Kifejtette: míg a Tiszán a körülbelül egyméteres vízszintemelkedés a napokban nem hoz magával árvízvédelmi készültséget, addig a mellékfolyókon – így például a Krasznán, a Túron, a Fehér-Körösön – megközelíti majd az elsőfokot a vízszint a következő napokban. A Sajón, a Tarnán és a Zagyván az elsőfokot meghaladó vízszintekre kell számítani. A Bodrog kapja a legkomolyabb mennyiségű csapadékot az előrejelzések szerint, ott akár másodfokú árvízvédelmi készültség is lehet.

Most már jól látható a vízszintemelkedés mind a Balatonon, mind pedig a Velencei-tavon.

Tavaly szeptember óta a tavaink 20 centiméterrel magasabbak, mint a minimális vízállások idején.

Ez annak köszönhető, hogy novemberben, decemberben már nem volt annyira száraz a vízgyűjtő terület, és az érkező csapadék le tudott folyni a tavakba. A Balaton vízgyűjtőjén januárban eddig 10 nap lehullott az egész havi átlag, így most a tó átlag vízállása 87 centiméter körül van. A Velencei-tó vízgyűjtőjén pedig január 1. és 10. között a januári átlagcsapadék 178 százaléka hullott le. Január második felében is várható csapadék ezen a területen.

A Velencei-tó szintje most már 80 centi körüli, de még mindig nagyon sok hiányzik a tavaszi, ideális, 160 centiméteres magassághoz. Hangsúlyozta: ha a most következő hónapokban az átlagosnál minden egyes hónap májusig jóval csapadékosabb lesz, akkor közelíthetjük meg az ideális nyár eleji vízállásokat mind a Balatonon, mind pedig a Velencei-tavon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×