eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Kimondottan jó hír jött a Balatonról

A héten annyi csapadék esett, hogy egy nap alatt két centivel magasabb lett a tó vízállása.

Mint arról korábban az Infostarton beszámoltunk, a hét elején a legtöbb eső a Dunántúli-középhegységben, a Balaton és a Velencei-tó környékén esett, a Veszprém vármegyei pedig Devecseren 50,6 milliméter csapadék hullott 24 óra alatt.

Az utóbbi hetek csapadékának köszönhetően december óta emelkedik a Balaton vízszintje: a január 4-i adatok alapján 82 centiméteres volt a Balaton átlagos vízállása. Az adatok szerint november 18-án még csak 69 centis volt a vízszint, majd hosszú stagnálás után indult meg egyértelműen az emelkedés. A vízszint az év kezdete óta csak magasabb lett: január 10. és 11. között két centivel emelkedett a tó.

Az átlagos vízállás csütörtök reggel 86 centiméter volt,

a tó téli szabályozási vízszintmaximumához, vagyis a nagy víztöbbletnél szükséges a zsilipnyitáshoz még mindig 24 centiméternyi vízoszlop hiányzik. A vízszintszabályozás lényege a szabályozási szint feletti többletvíz levezetése.

A víz hőmérséklete 4 Celsius-fok volt reggel Siófoknál – írja a hírbalaton.hu. A Balaton vízállását is a siófoki mércéhez viszonyítva mérik, nem átlagmélységet jelent. A szakemberek szerint a Balaton optimális vízszintje a tavasz végén 110-120 centi körül kell legyen.

Forrás: Vízügyi Főigazgatóság
Forrás: Vízügyi Főigazgatóság

Csütörtökön előreláthatólag a nap második felében újabb felhőzet hoz csapadékot, és pénteken is borongós idő várható, a hétvégén 7-8 fok és nyugodt idő lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×