eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) napoznak szárnyaikat szárítva a vízből kiálló faágakon a  Fővárosi Állat- és Növénykert Nagytaván. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

Veszélyes a helyzet a Balatonon, már a fegyverhasználatot is engedélyezték

Tavaly 1808 kárókatonát lőttek ki a Balaton körül, az idén nőhet a szám, mert már a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövésre.

Komoly küzdelmet folytat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), hogy az általuk megtermelt és telepített halak ne a kárókatonákat hizlalják. A nagy kárókatonák tömegeinek nemcsak a halfogyasztása, hanem az ürüléke is gondot okoz. Tavaly csökkent az engedélyezett gyérítési kvóta nagysága, azonban a korábbi pár helyszín helyett a tó teljes partvonalán engedélyezett már a kilövés – írja a társaság beszámolója alapján a hirbalaton.hu.

2022-ben összesen 1808 nagy kárókatonát lőttek ki a társaság dolgozói a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságoknál.

A Balaton partvonalán tavaly még csak négy helyszínen kaptak engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590-et a tógazdaságoknál, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni.

A 2021-ről 2022-re csökkentették a kilövésre engedélyezett éves kvótákat, ugyanakkor a Balatonon most már nemcsak négy helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőség lőni. A gyérítéseket folyamatosan végzik.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×