INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

balaton

kárókatona

kilövési engedély

halgazdálkodás

Nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo) napoznak szárnyaikat szárítva a vízből kiálló faágakon a  Fővárosi Állat- és Növénykert Nagytaván. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Veszélyes a helyzet a Balatonon, már a fegyverhasználatot is engedélyezték

Infostart

Tavaly 1808 kárókatonát lőttek ki a Balaton körül, az idén nőhet a szám, mert már a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövésre.

Komoly küzdelmet folytat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), hogy az általuk megtermelt és telepített halak ne a kárókatonákat hizlalják. A nagy kárókatonák tömegeinek nemcsak a halfogyasztása, hanem az ürüléke is gondot okoz. Tavaly csökkent az engedélyezett gyérítési kvóta nagysága, azonban a korábbi pár helyszín helyett a tó teljes partvonalán engedélyezett már a kilövés – írja a társaság beszámolója alapján a hirbalaton.hu.

2022-ben összesen 1808 nagy kárókatonát lőttek ki a társaság dolgozói a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságoknál.

A Balaton partvonalán tavaly még csak négy helyszínen kaptak engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590-et a tógazdaságoknál, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni.

A 2021-ről 2022-re csökkentették a kilövésre engedélyezett éves kvótákat, ugyanakkor a Balatonon most már nemcsak négy helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőség lőni. A gyérítéseket folyamatosan végzik.

Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018