eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Egy kutya ugrál a hóban Kékestetőn 2023. január 16-án.
Nyitókép: Komka Péter

Havazással kezdődött a hét az ország több pontján – képek, videók

Nyugaton, délnyugaton, a Bakonyban és a Kékestetőn a lehűléssel párhuzamosan egyre több helyen váltja fel havazás az esőt.

Hétfő reggel kilenc óráig elsősorban Vas megye déli részén, a Zalában és a Bakonyban egyre több helyen fordult elő havazás, miközben a hőmérséklet több helyen fagypont közelébe csökkent.

Kékestetőre már vasárnap este megérkezett a télies időjárás, kora reggel pedig elsőként a nyugati határ mentén kezdődött halmazállapot-váltás – írja az Időkép.hu.

Kékestető, 2023. január 16.
Havas fák Kékestetőn 2023. január 16-án.
MTI/Komka Péter
Havas fák Kékestetőn 2023. január 16-án. MTI/Komka Péter

A hóréteg az autóutat még nem fedte be:

Kékestető, 2023. január 16.
Havas fák Kékestetőn 2023. január 16-án.
MTI/Komka Péter
Forrás: MTI/Komka Péter

A képek alapján a Kékestetőn annyi hó esett, hogy már hóembert is lehetett belőle formálni:

Kékestető, 2023. január 16.
Hóemberek Kékestetőn 2023. január 16-án.
MTI/Komka Péter
Forrás: MTI/Komka Péter

A veol.hu azt írja, a reggeli órákban Zircen is esett, azonban ott a pár órája leesett csapadék vékony rétege hamar elolvadt.

A Hajag-tetőn már fagypont alá hűlt a levegő, az intenzív havazásnak köszönhetően gyorsan kifehéredett a Bakonyban található hegycsúcs:

Mindeközben az ország nyugati, délnyugati részén Molnáriban, Nagykanizsától nem messze is kifehéredett a táj, erről egy ott lakó készített videót:

Az időjárás előrejelzés szerint a csapadékmező kelet felé halad, elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, a Dunántúli- és Északi-középhegység csúcsain hullhat hó, máshol esőre van kilátás.

Mint korábban az Infostarton írtuk, csapadékra a héten több hullámban is lehet számítani. Az első napokban továbbra is jellemző lehet az eső, a hegycsúcsokon a havas eső és a hó. A hét második felében még nagyobb esély lesz arra, hogy a nyugati és északi országrészben havat lássunk.

Gyakrabban lesz időjárás-előrejelzés

Hétfőtől gyakrabban, tízpercenként szolgáltatnak adatot az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásai a nemzetközi adatcsere keretében, ami hozzájárul a megbízhatóbb előrejelzésekhez – írta a szervezet a honlapján.

A szolgáltatott automata adatok között szerepel a nyomás, a hőmérséklet, a légnedvesség, a szél, a csapadék, a talajhőmérséklet, valamint a felhőzet- és sugárzási adatok. Ez több paramétert jelent, mint az eddigi órás adatok esetében. Ez hozzájárul a pontosabb előrejelzésekhez, a repülésmeteorológiai és az általános riasztásokhoz, az időjárási objektumok követéséhez.

A Meteorológiai Világszervezet emellett januárban útjára indítja a Globális alap-megfigyelőhálózatot, amelynek célja világszerte javítani az időjárási, éghajlati és hidrológiai szolgáltatások és produktumok minőségét, ugyanis vannak olyan térségek, ahol javításra szorul a meteorológiai mérések térbeli lefedettsége.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×