eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Új veszély leselkedik a gyerekekre, komoly következménye is lehet

A hideg hónapokban is nagyon sok gyermekbaleset történik, és leggyakrabban zúzódásokkal, fejsérülésekkel és törésekkel járnak. Megfelelő védőfelszereléssel és kellő odafigyeléssel viszont megelőzhető a baj – hívta fel a figyelmet Molitorisz Dániel, a Manninger Jenő Baleseti Központ ortopéd-traumatológus osztályvezető főorvosa.

A tél beköszöntével – a korcsolyázáshoz, a szánkózáshoz és a síeléshez köthetően – a gyerekeket leggyakrabban érintő baleseteket a fej beütése, törzszúzódások, alsó végtagok sérülése és a különféle csuklótörések adják. Molitorisz Dániel főorvos szerint ezek esetében nincs különbség a korábbi évekhez képest.

Ami manapság új helyzetet teremt, hogy egyre több gyerek is használ elektromos rollert, ami nagyon veszélyes – emelte ki az osztályvezető, jelezve: nem telik el nap, hogy ne találkoznának olyan gyermekkel, aki rollerbalesetben sérül meg.

A Manninger Jenő Baleseti Központ munkatársa szerint fontos lenne hangsúlyozni, hogy felkészítés hiányában a szülők ne engedjék rollerezni a gyerekeket. Ha pedig minden kötél szakad,

mindenképp védőfelszerelésben tegyék.

A szakember a közlekedést illetően arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli hónapokban, amikor korán sötétedik, nehéz észrevenni sok esetben a gyerekeket a mostanság divatosabb sötét ruházatuk miatt, ha lelépnek például az úttestre.

Molitorisz Dániel szerint baj esetén alapvetően ugyanaz a helyzet, mint bármikor máskor: ha a gyerek egy kisebb esés után nem pattan fel azonnal, nem viselkedik ugyanúgy, mint addig, akkor résen kell lenni. Nézzük meg, hogy nem keletkezett-e pukli, dudor, tudjuk meg, hogy nincs-e fájdalma, de ha bármi ilyet sejtünk, inkább kérjük szakember segítségét, vagyis menjünk el sürgősségi ellátásra – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×