eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője sajtótájékoztatón mutatja be a tiltott szerek listáját és ismerteti az olimpiai felkészülést. A londoni ötkarikás játékok előtti szűrőprogram keretében mind a 158 magyar indulót többször is kontrollnak vetették alá, minimum három alkalommal.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ártatlanság vélelme védi egyelőre a két doppinggyanúba keveredő magyar úszót

A Magyar Antidopping Csoport közleménye szerint két magyar úszó biológiai útlevelében bizonyos markerek a szokásostól és az indokolttól jelentősen eltérnek. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője szerint hiba a gyanút, a vádat és a jogerős ítéletet egy kalap alá venni, és még nem érdemes a sportolók kilététől érdeklődni.

Kedden jelent meg a közlemény a Magyar Antidopping Csoport honlapján a kiszabott doppingbüntetésekről és a folyamatban lévő doppingügyek sportágairól. Két súlyemelő esetében egyelőre név nélkül megjelölték a pozitív doppingtesztet, két úszó és egy birkózó esetében pedig csak a sportágat közölték. Egyelőre nincs szó pozitív eredményt hozó doppingtesztről, csak annyi ismeretes, hogy az úgynevezett biológiai útlevélben bizonyos markerek a szokásostól és az indokolttól jelentős eltérést mutatnak. Ez pedig elegendő a gyanú felkeltésére – írja az Index.hu.

"Találgatni szabad, nevükre rákérdezni a Magyar Antidopping Csoport vezetőjénél viszont felesleges próbálkozás, mert a doppingvétség gyanújába keveredett két magyar úszót egyelőre pajzsként védik a személyiségi jogaik, más szóval az ártatlanság vélelmének oltalmában várakoznak az elkövetkező hetek eseményeire. A titoktartás előírásai sportáguk vezetőit is kötelezik" – írja a doppinggyanúra reagálva az SzPress sajtóközleményében.

A WADA által felkért canberrai, koppenhágai és zágrábi hematológusnak az egybehangzó állítására van szükség ahhoz, hogy a Magyar Antidopping Csoport doppingvétséggel vádolhassa meg azt a két magyar úszót, akiket személyiségi jogaikat tiszteletben tartva egyelőre nem nevezhetnek meg.

A független és egymással nem kommunikáló szakértők ezúttal sem tudják, hogy kinek a biológiai útlevelét tanulmányozzák.

A dokumentáció ugyanis kódolt, az elemzés tudományos alapokra helyezett módszerét és a levont következtetéseket rosszindulattal sem lehet manipuláltnak nevezni.

Ha beigazolódik a két élsportoló doppingvétsége, a MACS azonnal tájékoztatni fogja őket arról, hogy a WADA előírásait követve vádat kell emelnie. Jogerős ítélet viszont csak az után következhet, ha a biológiai útlevelükben rögzített mérési paraméterek árulkodóan kiugró eltéréseire nem tudnak elfogadható magyarázatot adni. Ez a folyamat eltart még egy ideig, és

várhatóan csak 2023 első negyedévében dől el, hogy elkerülhető-e a sportolók négyéves eltiltása.

Egészen addig a gyanút, a vádat és az ítéletet semmi szín alatt nem lehet egy kalap alá venni, mert az csak nehezítheti a helyzetüket.

Ilyenkor rendre felmerül a kérdés, hogy a sportvilág szereplői, különösképpen a gyanúba keveredett sportolók, és velük együtt azok, akik a védelmükre sietnek, kétségbe vonhatják-e a biológiai útlevelek programjának a tökéletességét és hitelességét.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője azt mondta: a 2009-ben bemutatott és azóta folyamatosan tökéletesített biológiaiútlevél-programot a WADA csodafegyverének lehet nevezni. Hatékonyságát nem érdemes vitatni, mert a bevezetése előtt éveken át több sportág, számos sportoló több tízezres számú eredményének összehasonlításával tesztelték.

Magyarországon sokan még csak most ismerkednek meg vele. "Évek óta próbálom tudatosítani, hogy előbb vagy utóbb itthon is születhetnek kellemetlen meglepetések, amelyeket a biológiai útlevelekben tapasztalható gyanús eltérések okoznak" – mondta Tiszeker Ágnes.

„Teljesen mindegy, hogy a magyarországi szakértők miként vélekednek, vagy mit gondol a hazai doppingellenőrzés, beleértve jómagamat is, a biológiaiútlevél-program a WADA kódexének mindenki számára kötelező módszere, lépésről lépére meghatározott folyamat, amelyet csak betartani lehet" – jelentette ki Tiszeker Ágnes.

Nyilatkozatában a MACS vezetője arról is szót ejtett, hogy

a megvádolt sportolóknak lehetőségük van védekezni,

és magyarázatot adni arra, hogy mi okozta a korábbiakhoz képest váratlan és jelentős mértékű eltérést biológiai útlevelük paramétereiben. Ha ez elegendő és elfogadható, nincs doppingvétség, következésképpen eltiltás sem. Tiszeker Ágnes hozzátette: a biológiai útlevelekben felfedezett kiugró eltérések miatt a doppingellenes küzdelemben élenjáró Nemzetközi Atlétikai Szövetség már 149 atlétára szabott ki négyéves eltiltást, és minden jel arra mutat, hogy várhatóan ezt a szigort fogja mutatni a jövőben az úszóvilágot irányító World Aquatics is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×