eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Arrivals airport sign in Hungary with Hungarian text
Nyitókép: Gudella/Getty Images

Megadóztatná a reptéri utasokat a 18. kerület, tiltakozik a Budapest Airport

Az utazásonként ezerforintos légiutasadót mint települési adót a reptérről induló- és oda érkező, vagy az ott átszálló utasok fizetnék, kivéve két meghatározott csoportot. Csak az egyik kérdés az, hogy nem lesz-e ez kettős adóztatás.

A magas infláció és az energiaár-robbanás miatt a legtöbb önkormányzatnak pótlólagos bevételre kell szert tennie. November végén a VG.hu arról írt, hogy a 18. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata bejelentette a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vonatkozó "légiutasadójának" a tervét.

A 18. kerületi önkormányzat ezer forintot szedne be a 18 évnél nem fiatalabb és a nem kerületi lakos reptéri utasoktól. Az önkormányzati rendelet a helyieket azért mentesítené, mert ők elszenvedik a légi közlekedés okozta zaj- és környezetszennyezést. A települési adórendelet szerint az adó beszedése a légitársaságok és a földi kiszolgálók egyetemleges felelőssége lenne.

A DK-s vezetésű önkormányzat részéről korábban Kőrös Péter alpolgármester nyilatkozott. Állítása szerint

a Pénzügyminisztériumban volt erről szakértői egyeztetés, de nem találtak az adóban kivetnivalót.

Juhász Gergely, a PwC adópartnere az üggyel kapcsolatban most a Telexnek elmondta: korábban a helyi iparűzési adó, a telekadó, az építményadó, a kommunális adó négyesben gondolkodhattak az önkormányzatok. Immár települési adót is kivethetnek önkormányzatok, amivel rendkívül megnyílt a tér.

A legélesebb vitapont az lehet, hogy a légiutas-adóval együtt nem valósul-e meg a kettős adóztatás, mert a légi utazások jegyeit már terheli az extraprofitadó. Vagyis van már egy olyan adó, aminek a tárgya ugyanez: az "egy darab" légi utazás. Az önkormányzat érvrendszerében ez azért más, mert

az extraprofitadó az utazással kapcsolatban a légitársaságokat, míg az utasokra kivetett adó a magánszemélyeket adóztatja.

Igaz, utóbbi esetében is a légitársaságok és a földi kiszolgálók szedik be az adókat, illetve egyes légitársaságok beépítették az áraikba a plusz terhet.

Taner Sari, a Celebi, vagyis a hazai reptéren piacvezető, török földi kiszolgáló cég vezetője azt jelezte: "A terminálon nem lehet pénzt beszedni az utasoktól. Az érkező utasokkal csak akkor lépünk kapcsolatba, ha poggyászproblémáik vannak. Az induló utasok számára pedig nagyon gyors check-in szolgáltatást végzünk. Nincs lehetőségünk minden utastól pénzt beszedni a bejelentkezés vagy a beszállás során. Nem szeretnénk azzal foglalkozni, hogy az utasoktól pénzt szedjünk be." Hozzátette, a Celebi az utasoktól történő adóbeszedés bejelentése előtt semmilyen megbeszélésen, egyeztetésen nem vett részt.

A portál Budapest Airporttól úgy tudja, hogy a reptér a kormányhivatalhoz fordult. Mint mondták, a 18. kerületi Önkormányzat Légiutas-adó Rendelete 2023. január 1-jén lépne hatályba.

A Budapest Airport legalább három szemponttal indokolta a kérelmét:

  • a repülőjegyekre kétszeres adóztatás valósulna meg (extraprofitadó és települési adó);
  • a repülés nemzeti és országos, nem 18. kerületi ügy;
  • technikailag is aggályos, hogy amikor egy cég, elsősorban a földi kiszolgálók nem is feltétlenül találkoznak az utasokkal (online check-in, érkező utas), akkor hogyan kérhető rajtuk számon az adó beszedése, illetve miképpen ellenőrizheti bárki azt, hogy ki az, aki 18. kerületi lakos, és ki az, aki nem (eddig a reptéri folyamatokban nem szerepelt a lakcímkártya, de aki ismeri az állandó lakcím, a tartózkodási hely és az ideiglenes tartózkodási hely összetett világát, az tudja, hogy ez még utána sem egyszerű).

A kormányhivatal ígéretet tett a Budapest Airportnak arra, hogy még karácsony előtt intézkedik.

A kerület abban bízik, hogy a már elkészített űrlapjai segítségével bevallásokat és adókat fog kapni. Az ellenlábasok pedig abban, hogy a kormányhivatal eljárásjogi szempontból még eldöntheti, hogy ez jogszerű-e, majd a felek bírósághoz fordulhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×