INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

európai bizottság

forrás

ellenzék

pártok

Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára előterjesztőként felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat  általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 23-án.

Így reagáltak az ellenzéki pártok az EB javaslatára

Egyöntetűen a kormány hibájának tartják, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt támogatás egy részének felfüggesztését javasolta.

Orbán Viktor miniszterelnök vereségéről beszélt az Európai Bizottság több mint háromezer milliárd forintnyi támogatásának felfüggesztési javaslata miatt Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

"Ez az elmúlt tizenkét év következménye. Orbán Viktor és a fideszes korrupció több ezer milliárdos kárt okozott Magyarországnak. A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor ma az elmúlt tizenkét év legnagyobb vereségét szenvedte el, és most mérte a legnagyobb csapást is Magyarországra" – mondta.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint az Európai Bizottság nem tartja elegendőnek az Orbán- kormánynak a jogállam helyreállítására, és a korrupció visszaszorítása érdekében megtett intézkedéseit. Emiatt továbbra is veszélyben van a magyar embereknek szánt felzárkóztatási pénz, ami a frakcióvezető szerint Orbánék szégyene és felelőssége.

Újhelyi István korábbi MSZP-s, jelenleg független európai parlamenti képviselő szerint

más országokban egy ilyen döntés után a miniszterelnök távozik a pozíciójából.

Szerinte a források megérkezése kizárólag a kormányzat felelőssége. Ha végrehajtják az Európai Közösség jogállamiságot-és a magyar állampolgárok érdekeit védő feltételeit, akkor lesz pénzünk. "Ha hajtják végre az azt jelenti, hogy végérvényesen ki sodródunk a demokratikus Európai Közösségből" – fogalmazott.

A Párbeszéd közleménye – melyet a két társelnök, Szabó Rebeka és Tordai Bence jegyez – arra emlékeztet, hogy a magyar helyreállítási terv jóváhagyása nem jár együtt a források azonnali folyósításával. Ehhez a magyar kormánynak további mérföldköveket kell teljesítenie, például a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését.

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője azonnal Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult. Annak érdekében kereste fel, hogy az EU a zárolt forrásokat közvetlenül juttassa el a magyaroknak önkormányzatokon és a helyi cégeken keresztül. A politikus szerint a magyar nép nem tehet arról, hogy a kormány tizenkét éve semmibe veszi az Unió közös szabályait.

A Jobbik közösségi oldalán azt írta, Magyarország és a gazdasági válság a legrosszabb napjait élő magyar emberek Orbán Viktor és kormánya miatt nem jutnak hozzá a nekik járó uniós pénzekhez. Így nem lesz pénz tanári fizetésemelésekre, és az Európa rekorder élelmiszerár-emelkedés leküzdésére.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Így reagáltak az ellenzéki pártok az EB javaslatára
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018