eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése 2019. június 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Uniós pénzek: az Európai Unió Tanácsa még puhíthat az EB javaslatán

Döntött az Európai Bizottság: az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási tervet elfogadta, de ezzel párhuzamosan 7 és fél milliárd eurónyi, mintegy 3000 milliárd forintnyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot. A döntésről Gát Ákos Bencét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóját, a Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetőjét kérdeztük.

Gát Ákos Bence emlékeztetett, a helyreállítási alap a koronavírus-válságból való kilábalást hivatott segíteni. Ennek érdekében az Európai Unió tagállamai közösen vettek fel hitelt, aminek egy részét hitelként, egy részét pedig vissza nem térítendő támogatásként folyósítják a tagállamoknak. Ennek feltétele, hogy az adott ország nemzeti helyreállítási tervét jóváhagyják. Az Európai Bizottság – a szerdai bejelentés szerint – előirányozta Magyarország esetében ennek jóváhagyását, ez azonban nem vezet automatikusan a kifizetések megkezdéséhez, miután ahhoz újabb feltételeket szabtak – magyarázta Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, aki szerint viszont jó hír, hogy Magyarország nem veszített a neki járó forrásokból.

Ami a kohéziós alapot illeti, itt sincs forrásvesztés, csak egy bizonyos mértékű, a Magyarországnak járó összeg 65 százalékának a zárolásáról döntöttek – tette hozzá a szakértő. Emlékeztetett: ez olyan szempontból nem újdonság, hogy az Európai Bizottság az erről szóló javaslatát szeptember 18-án már megtette, ugyanakkor olyan hírek láttak napvilágot, illetve maga a testület is úgy fogalmazott, hogy ha Magyarország november 19-ig teljesíti azt a 17 feltételt, amelyben megállapodtak, akkor ez az előterjesztésük okafogyottá válhat.

Bár a múlt héten már arról lehetett hallani, hogy a bizottság szerint a vállalások megfelelőek és megfelelően teljesülnek, pár nappal ezelőtt radikális fordulat következett be, és már azt közölték: mégsincs minden rendben, ezért marad a korábbi álláspont. "Vagyis egy kicsit sem mozdul el Magyarország számára kedvező irányba a bizottság" – fogalmazott Gát Ákos Bence.

A helyreállítási alap esetében a bizottság 27 mérföldkövet fogalmazott meg, ezen belül pedig négy „szuperfeltételt” is kiemelt, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségével állnak kapcsolatban, az Országos Bírói Tanács összetételére és hatáskörére, a Kúria függetlenségi garanciáira, a Európai Unió Bírósága felé irányuló előzetes döntéshozatalt igénylő kérdésekre, valamint a rendes bíróságok ítéletei jogerejének a védelmére vonatkozóan – ismertette Gát Ákos Bence.

A Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője érdeklődésünkre azt is közölte, hogy az Európai Parlamentnek jogilag nincsen szerepe a kondicionalitási eljárásban, amely a kohéziós alapokra vonatkozik, ugyanakkor azt látni kell, hogy

„itt minden összefügg mindennel”.

Vagyis a helyreállítási alap összefügg a kondicionalitással. Utóbbinak ugyan van egy jogi kerete, de az EP attól még nyomást gyakorolhat politikailag az Európai Bizottságra. Amit a jelek szerint eddig sikeresen tett, hiszen a bizottság azt irányozta elő, hogy puhít a szeptemberi véleményén, mégsem tette, ami a parlament baloldali többsége számára sikerként könyvelhető el – mondta a szakértő.

Ugyanakkor a szerdai tájékoztatón Johannes Hahn költségvetési biztos arról is beszélt, hogy nem a bizottság javaslata az, ami végeredményében meg fog valósulni, hiszen most a labda az Európai Unió Tanácsának (a tagállamok minisztereiből álló tanács) térfelén pattog, amely dönthet úgy, hogy elfogadja az Európai Bizottság javaslatait – de akár módosíthatja is, akár jobban méltányolva a magyar fél erőfeszítéseit.

Előzetesen úgy tűnt, a december 6-án kerülhet sor a „sorsdöntő” szavazásra, de most már inkább úgy látszik, hogy december 12-én lesz a pénzügyminiszterek tanácsának azon ülése, ahol napirendre kerülhet ez a kérdés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×