INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

magyar honvédség

ukrajnai háború

ukrajna

novák katalin

Novák Katalin köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka fogadja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát (b) és Béres János altábornagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját (b3) a Sándor-palotában 2022. november 3-án. Mögöttük: Kun Szabó István vezérőrnagy, a köztársasági elnök főhadsegédje (b2).

A köztársasági elnök bekérette a Magyar Honvédség vezetőit

Infostart

Novák Katalin köztársasági elnök, a honvédség főparancsnoka csütörtökön hivatalában fogadta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát és Béres János altábornagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját.

A mintegy egy órán át tartó megbeszélés után Ruszin-Szendi Romulusz a Sándor-palotában újságíróknak elmondta: jelentést tett a köztársasági elnöknek a Magyar Honvédség helyzetéről.

Az államfő kiemelt figyelmet fordít az ukrajnai háborúra, arra, hogy az milyen hatást gyakorol a magyar emberek mindennapi életére, hogyan befolyásolja a Magyar Honvédség fejlesztési terveit és kiképzését - mondta, hozzátéve, a Magyar Honvédségnél is folyamatosan monitorozzák, mi történik a világban, nemcsak keleten, mivel a Balkán is nagyon fontos Magyarország számára.

"Megnyugtató állapotban vagyunk"

- jelentette ki, hangsúlyozva, hogy Magyarországot jelenleg közvetlen veszély nem fenyegeti.

Ruszin-Szendi Romulusz kiemelte: a Magyar Honvédség dolga, hogy békét, biztonságos környezetet biztosítson a magyar embereknek, ezért a katonák jelen vannak az ország határainál is, és együttműködnek a rendőri erőkkel.

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalókról szólva emlékeztetett: októberben volt az eskütételük és most fejezték be alapkiképzésüket. Kétharmaduk úgy döntött, a műveleti kiképzést folytatja, és egyharmaduk folytatja a tartalékos kiképzést. "Azt gondolom, a kiképzők munkáját és a Magyar Honvédség elismertségét ezek a számok hűen tükrözik" - jegyezte meg.

Közölte: folyamatos a technikai fejlesztés a Magyar Honvédségnél, a szerződések aláírása után ütemezetten érkeznek a lövegek, a közelmúltban bemutatták az első Lynx harcjárművet, érkeznek a Gidrán harcjárművek, jövőre pedig a helikopterek. Megjegyezte: az állományt is fel kell készíteni ezeknek az új eszközöknek a használatára.

Kun Szabó István vezérőrnagy, az államfő főhadsegéde elmondta: a köztársasági elnök figyelemmel kíséri a világban történő eseményeket.

Hozzátette: hagyományosan a Magyar Honvédség parancsnoka negyedévente tesz jelentést a köztársasági elnöknek, de ezeket a tájékoztatásokat Novák Katalin szándéka szerint a kialakult háborús helyzet és a balkáni feszültség miatt gyakrabban, kéthetente tartják majd.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018