eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: új termékekre vezetünk be ársapkát

A kormányfő péntek reggel terjedelmes interjút adott a Kossuth rádió stúdiójában. Beszélt a brüsszeli csúcs Ukrajnát érintő hangulatáról, és szerinte "ügyesebbek vagyunk gázbeszerzésben, mintha másokra várnánk".

Péntek reggel a Kossuth rádió stúdiójában hosszú interjúval kezdett a miniszterelnök.

Elsőként az ukrajnai háborúról volt szó, közelebbről arról, hogy a magyarok és más országbeliek is egyre inkább állnak a béke pártján.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLHATJA.

"A brüsszeli csúcson a múlt héten mindenki idegesebb volt a szokásosnál, ezt a brüsszeli tárgyalóteremben is lehetett érezni. De a józan ész előbb-utóbb teret nyer. Van egy háború, amit el sem kellett volna kezdeni, ilyenkor a józan ész azt mondja, ha nem lenne. Ilyenkor az az álláspont, hogy a háborút végig kell vinni, az azt jelenti, hogy hosszú-hosszú évekig tartani fog a háború, ezzel szemben mi azt gondoljuk, hogy béketárgyalásokra van szükség."

Arra reagálva, hogy a nyugat folyamatosan finanszírozza Ukrajnát, úgy fogalmazott, ne gondoljuk, hogy ha Brüsszel mond egy összeget, az tényleg annyi, mert lehet, hogy tízszer annyit mozgat meg, de lehet, hogy tizedannyit sem jelent. A háború költségei esetében például nem csak a hadviselést jelentik, de Ukrajna újjáépítését is, ami "komoly teher lesz az európai országoknak, ha részt akarnak venni adományozás formájában". A harmadik tétel pedig Ukrajna közvetlen működtetése, nyugdíj, oktatás, egészségügy, ez havonta 5 milliárd eurót tesz ki. "Ki fogja odaadni ezt a pénzt? Erről szólnak most az egyeztetések" - mondta Orbán Viktor. Erről a kérdésről szerinte

Magyarországnak is döntenie kell majd, hogy együtt segít-e a többiekkel vagy külön, adományként vagy máshogy ad.

Ezt követően a gázügyről, illetve az ellátásbiztonságról beszélt.

"Két ötlet van a hiányzó mennyiség pótlására, az egyik, hogy fogyasszunk kevesebbet, a másik, hogy hozzunk be mást. Utóbbinak fizikai határai vannak. Macron elnök azt mondta a minap, hogy az nem barátság, hogy Amerika négyszer annyiért adja a gázt, amennyiért otthon meg tudja venni" - fejtegette.

Szerinte egy megoldás van a magas gázárra, a minél több helyről érkező energia, közvetlenül most az gyógyír, hogy nyáron alaposan be kell tárazni.

"Ami Magyarországot illeti, lehet, hogy Európában kevesebb gáz van, de ez nem érvényes Magyarországra. A szerződést az oroszokkal kötöttük, az oroszok szállítanak gázt Magyarországra", méghozzá a Török Áramlaton keresztül, mert az Északi Áramlatot "terroristaakciókkal tönkretették".

Az ár egy másik kérdés - jegyezte meg.

"Magyarország a saját helyzetét úgy ítéli meg, hogy ügyesebb a gázbeszerzésben, mintha másokra várnánk"

- folytatta, "Miért kéne másokkal közösen beszereznünk, ha lehet, hogy rosszabbul járnánk?" - tette fel a kérdést, majd válaszolt is rá: Magyarország mentesítést harcolt ki egy lehetséges közös beszerzés alól.

Hogy ebben a kérdésben milyen a brüsszeli közhangulat, arról azt mondta, "nagyon sok érdek jelenik meg":

  • norvég gáz kell
  • amerikai gáz kell
  • kikötőépítés kell.

"Ott vannak a pénzügyi spekulánsok, akik azt gondolják, hogy a zavaros pénzügyi helyzetben nyerhetnek, ilyenkor a hangulat zavaros, rosszkedvű" - tette hozzá a kormányfő.

A már meglévő gáz elosztásának tervét mereven elutasította, mondván, ebben is legyen önkéntes a részvétel; Magyarország ilyenben Szerbiával állapodott csak meg.

"Mindenki feltöltötte a tározóját, megkötötte a szerződéseit, majd jönnek, akik azt mondják, hogy legyen kötelező szolidaritás. Hát közös lónak túros a háta" - jegyezte meg.

Orbán Viktor nyomatékosította, minden hasonló kezdeményezésnek önkéntesnek kell lennie.

Szerinte annak a belátása hoz majd változást, hogy a szankciók magasabb energiaárakhoz vezetnek. A két-háromszoros energiaár két-háromszoros inflációt hoz maga után, az élelmiszerár emelkedése is energiaár-kérdés.

"Ha nem lennének szankciók, egy jó tündér jönne és megszüntetné, az áremelkedés mértéke rögtön a felére csökkenne"

- ecsetelte.

A nemzeti konzultációra pedig szerinte azért volt szükség, hogy kiderüljön, hogyan kell ebben a helyzetben a családokat és a cégeket segíteni.

Bejelentette, lesznek újabb termékek, amelyekre ársapkát fognak kivetni Magyarországon - a jelenlegiek mellett. "Lesznek újabb termékek, amelyek maximális árát a jövőben központilag meg akarjuk határozni, ahogy ma hat alapvető élelmiszernél is tesszük."

"Nem jó dolog, amikor be kell avatkozni a gazdaság bonyolult szövetrendszerébe, de valamikor ezt meg kell tenni" - mondta, utalva a kamatplafon meghosszabbítására is egyebek mellett; a bankoknak le kell mondaniuk profitjuk egy részéről.

Szólt még a munkahelyvédelemről, "minden fiókban" vannak még tervek.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×