eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2021. április 14. Óriási könyvespolccá változott a Bethesda Gyermekkórház Hungária körút felőli kerítése, ahol mostantól a Pál utcai fiúktól, a Frakkon át egészen Dóka Péter Az ellopott zsiráfjáig generációk kedvenc mesekönyvei, gyermekkönyvei sorakoznak. A 70 kötetes könyvespolc a költészet napja alkalmából valósult meg. A szürke kerítés betonelemeit a Móra Kiadó és a Kemikál Zrt. változtatta át a Zsili elnevezésű képzőművész csapat segítségével, hogy barátságosabb környezet fogadja a gyerekeket és az arra járókat. MTVA/Bizományosi: Balaton József
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Indul az újszülöttek SMA-szűrése Magyarországon

A szűrővizsgálat ingyenes lesz, amit a szülők hozzájárulásával végezhetnek el az újszülötteknél.

November elsejétől hazánkban is elindul az SMA (gerincvelői izomsorvadás) újszülöttkori szűrésének kutatási programja, aminek célja, hogy igazolják a vizsgálati módszer megbízhatóságát – jelentette be a Bethesda Gyermekkórház YouTube-csatornájára feltöltött videóban az intézmény orvosigazgatója., Mikos Borbála. A szűrővizsgálat ingyenes lesz, a szülők hozzájárulásával végezhetik el a születendő gyermekeknél.

Mint hangsúlyozta, a vizsgálat nem jelent újabb megterhelést a babáknak, hiszen ugyanabból a vérmintából történik a meghatározás, mint amit minden újszülöttnél kötelezően az anyagcsere-szűrővizsgálatokhoz levesznek.

A génterápiás munkacsoport vezetője arra is kitért, hogy Magyarországon állami támogatással mindhárom SMA-kezelésre alkalmas gyógyszer elérhető. Ezek a gyógyszerek a legfiatalabb életkorban biztosítják a legjobb mozgásfejlődést, elkerülhetővé tehetik a gépi lélegeztetést, a gyomorcsövön történő táplálást és a kerekesszékhez, ágyhoz kötöttséghez vezető súlyos állapotot.

Az állapotjavulás mértéke nagyban függ attól, hogy mikor kezdődik el a gyógyszerek alkalmazása.

"Sajnos a születés utáni első hónapokban még nincsenek tünetei a betegségnek, ha pedig a tünetek megjelenése után kezdik el a terápiát, nem érhető el olyan jelentős állapotjavulás a gyermekeknél. Ezért is rendkívül nagy jelentőségű, hogy már a születéskor elvégezzék az SMA-szűrővizsgálatot" – idézi a szakembert a magyarnemzet.hu.

Mikos Borbála ezért minden szülőt és leendő szülőt arra kért, éljen a lehetőséggel, mert a vizsgálathoz történő önkéntes hozzájárulással nagymértékben elősegítik a kutatási program sikerét, amelynek végső célja az, hogy az SMA szűrése hazánkban is bekerüljön a kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatok közé.

2021 végén kormányzati döntés született az újszülöttkori SMA-szűrés széleskörű bevezetéséről. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy az újszülöttek mintáinak feldolgozását a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem anyagcsere-szűrőközpontja fogja végezni, az országos koordináció pedig a Bethesda Gyermekkórház feladata lesz.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×