INFORÁDIÓ
2023. február 1. szerda
Ignác

fkf

kuka

szemétszállítás

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói az óbudai telepet hagyják el a hajnali órákban.

Vadsztrájkoltak a kukások - állítja az FKF, a főváros egy részén nem vitték el a szemetet

Infostart

Több száz kukás nem vette fel a munkát ma reggel. Több fizetést követeltek. Az FKF közleményében vadsztrájknak minősítette az akciót.

Spontán sztrájkba kezdtek a kukások az FKF Ecseri úti központjánál, egyszerűen nem vonultak ki begyűjteni a szemetet. A Blikk tudósítása szerint fizetésemelést követeltek, és azt kiabálták egy őket csitítani akaró szakszervezeti vezetőnek, hogy "Menjen haza!”

A lap arról is ír, hogy több más telephelyen sem voltak hajlandók dolgozni, így az óbudai hulladékégetőtől sem vonultak ki ma reggel a kukások, másutt pedig a hírek hallatán visszamentek a telephelyre.

A biztosítékot az verte ki, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítóknál a fizetés a 400.000 forintot is elérheti bizonyos idő után, ami nem igaz. A másik, amin a Blikk cikke szerint kiakadtak a hulladékszállítók, hogy a cég felvett ellenőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem. Egy kukás azt mondta a portálnak, hogy az ellenőrök többet keresnek, mint ők.

Az Infostart érdeklődésére az FKF közleményt küldött. Ebben elismerik, hogy

A társaság néhány száz munkavállalója az egyik telephelyen nem vette fel a munkát.

Majd arról írnak, hogy a munkavállalók szerint az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott béremelést az infláció és a rezsi növekedés felemésztette.

Emlékeztetnek arra, hogy egy szakszervezeti megállapodás alapján az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai is

15 százalékosátlagos béremelésben részesültek 2022. január 1-jétől.

A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel.

A BKM vezetése készen áll arra, hogy jogszerű keretek között közösen keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a munkavállalók jelöljék ki maguk közül a választott tárgyaló delegáció tagjait.

A Budapesti Közművek többször jelezte a munkavállalók felé, hogy az állami NHKV Zrt. (kukaholding) az elmúlt három évben a korábbi évekhez képest mintegy 3-5 Mrd Forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF tevékenység finanszírozására.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018