INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

gyermekpszichiátria

oktatás

szorongás

Romlik a helyzet: egyre több az ellátandó gyerek

Romlik a helyzet: egyre több az ellátandó gyerek

Infostart

Telt ház van a gyermekpszichiátrián.

Tovább emelkedett hazánkban a pszichiátriai kezelést igénylő gyerekek száma, idén mintegy 8 százalékkal lehet több az ellátandó eset, mint tavaly – jelentette ki az Index megkeresésére Szolnoki Nikolett, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház gyermekpszichiáter szakorvosa. Az intézmény tavaly ősszel is megkongatta a vészharangot, 2021-ben az esetszám ugyanis 40 százalékkal emelkedett, jegyzi meg a lap.

A szakember közölte: az ellátásra jelentkezők nem egyenletesen oszlanak el az évben, gyermekpszichiátriai szempontból ugyanis vannak könnyebb és nehezebb hónapok. Utóbbiak alatt egyértelműen az őszi időszakot kell érteni, az oktatási intézményekbe való visszatérés után mindig megugrik az ellátásra jelentkezők száma.

„Ezekben a hetekben jellemzően magatartászavarokkal, fegyelmezési gondokkal és tanulási nehézségekkel találkozunk. Szintén gyakori, hogy a gyermek nem hajlandó iskolába menni, rendszeresen fejfájásra, hányingerre panaszkodik. Fontos látni, hogy a tünetek egy része tudattalanul alakul ki, vagyis az érintettek nem szimulálnak, hanem a belső szorongásuk eljut odáig, hogy az testi tünet formájában is megjelenik – fogalmazott a híroldalnak Szolnoki Nikolett.

Kiemelte, hogy a tinédzserek különösen sokat szoronganak, hiszen folyamatosan változik a testük, az énképük, a külvilágból érkező visszajelzésekre pedig rendkívül érzékenyek. Ennek következtében

nehezen szabályozzák az indulataikat, belső feszültségüket pedig sok esetben önsértéssel vezetik le.

Szolnoki Nikolett jelzése szerint az iskolakezdés és az azzal járó elvárások mellett a gazdasági válság, a szegénység, a háború és a kiszámíthatatlanság sok gyermeket megvisel, családonként eltérő, hogy melyik probléma csúcsosodik ki annyira, hogy az tünetekhez vezessen.

A szakorvos beszélt arról is az Indexnek, hogy a szülők számára melyek lehetnek az intő jelek, illetve kitért arra is, hogy mikor és hova érdemes fordulni.

Nyitókép: Elva Etienne/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018