eur:
395.92
usd:
365.07
bux:
65545.08
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tóth Magda számlálóbiztos, nyugalmazott tanítónő (j) kitölti a népszámlálási kérdőívet a Mátyás család otthonában 2011. október 25-én Küküllőkeményfalván, az erdélyi Hargita megyében. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatták a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. A romániai népszámlálás eredetileg október 31-ig tart, de a román kormány fontolgatja annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsa az összeírási időszakot.
Nyitókép: MTI/Egyed Ufó Zoltán

Október elsején kezdődik a népszámlálás

A kérdőívet október 16-ig az interneten lehet kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkeztek be online válaszok. Az idei népszámlálás jelmondata: " Feleljünk, egymásért!"

A népszámlálás olyan pillanatfelvételt ad rólunk, amire csak tízévenként van lehetőség. A társadalom minden szegmensét látjuk: hányan vagyunk, milyen demográfiai jellemzőkkel rendelkezünk, milyen családi háztartási viszonyok között élünk, hány gyereket nevelünk a családokban, hány idős emberrel élünk együtt. A generációk együttéléséről, a lakásviszonyainkról, a társadalom tudásvagyonáról, a munkaerő-piaci helyzetről nagyon részletes és informatív adatbázist szolgáltat – mondta az InfoRádiónak Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Mint mondta: a népszámlálást az állami, vállalkozói, önkormányzati vagy civil döntéshozók használják. Szintén felhasználják az adatokat a fogyatékosokat támogató civil szervezetek, és a nemzetiségi szervezetek is érintettek.

"A jövőnket alapozzuk meg ezekkel az adatokkal, hiszen a jövőnket érintő döntések születnek az adatok alapján"

– jelentette ki.

A népszámláláson október 1. és 16. között internetes kitöltésre van lehetőség. A háztartások előtte megkapják majd azt a belépési kódot, amivel az interneten kitölthetik a kérdőívet. Aki október 16-ig ezt nem tette meg, a kiküldött számlálóbiztosok segítségével a KSH által biztosított biztonságos tableteken válaszolhatnak a kérdésekre. Azonnal a központi adatbázisba kerülnek a válaszok, így a feldolgozásuk is gyors és biztonságos lesz.

A népszámlálásban való részvétel kötelezettség.

Aki valamilyen okból kimaradt, november utolsó hetében tud elmenni a polgármesteri hivatalhoz, ahol még felveszik az adatait. "Ezzel teljesítheti az adatszolgáltatási kötelezettségét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy teljes, részletes és pontos képet kapjunk az országról, a társadalomról" – tette hozzá.

Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy az idei lesz az utolsó "hagyományos" népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese elmondta, hogy a népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni.

Interneten a nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, és az online résztvevők nyereményjátékban is részt vehetnek.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás. Habár önkéntes, de nagyon fontos, hogy ezekre is válaszoljanak az emberek, mert az így kapott adatok alapján határoznak meg például esélyegyenlőségi programokat, írják ki a nemzetiségi választásokat vagy szervezik az egyházak a szociális-oktatási tevékenységeiket – emelte ki Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

Az elektronikus kérdőív "személyre szabott", tehát életkortól függően változik, mire kell válaszolni. A kérdőív, amelyben többnyire egyszerű feleletválasztós kérdések szerepelnek, elérhető magyar és angol nyelven, de a honlapon még 19 nyelven olvasható.

Az első eredmények tavasszal várhatóak, jövő ősztől pedig a KSH részletes, tematikus adatközléssel szolgál, amely mindenki számára elérhető lesz – tette hozzá Kovács Marcell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×