eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tóth Magda számlálóbiztos, nyugalmazott tanítónő (j) kitölti a népszámlálási kérdőívet a Mátyás család otthonában 2011. október 25-én Küküllőkeményfalván, az erdélyi Hargita megyében. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatták a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. A romániai népszámlálás eredetileg október 31-ig tart, de a román kormány fontolgatja annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsa az összeírási időszakot.
Nyitókép: MTI/Egyed Ufó Zoltán

Október elsején kezdődik a népszámlálás

A kérdőívet október 16-ig az interneten lehet kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkeztek be online válaszok. Az idei népszámlálás jelmondata: " Feleljünk, egymásért!"

A népszámlálás olyan pillanatfelvételt ad rólunk, amire csak tízévenként van lehetőség. A társadalom minden szegmensét látjuk: hányan vagyunk, milyen demográfiai jellemzőkkel rendelkezünk, milyen családi háztartási viszonyok között élünk, hány gyereket nevelünk a családokban, hány idős emberrel élünk együtt. A generációk együttéléséről, a lakásviszonyainkról, a társadalom tudásvagyonáról, a munkaerő-piaci helyzetről nagyon részletes és informatív adatbázist szolgáltat – mondta az InfoRádiónak Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Mint mondta: a népszámlálást az állami, vállalkozói, önkormányzati vagy civil döntéshozók használják. Szintén felhasználják az adatokat a fogyatékosokat támogató civil szervezetek, és a nemzetiségi szervezetek is érintettek.

"A jövőnket alapozzuk meg ezekkel az adatokkal, hiszen a jövőnket érintő döntések születnek az adatok alapján"

– jelentette ki.

A népszámláláson október 1. és 16. között internetes kitöltésre van lehetőség. A háztartások előtte megkapják majd azt a belépési kódot, amivel az interneten kitölthetik a kérdőívet. Aki október 16-ig ezt nem tette meg, a kiküldött számlálóbiztosok segítségével a KSH által biztosított biztonságos tableteken válaszolhatnak a kérdésekre. Azonnal a központi adatbázisba kerülnek a válaszok, így a feldolgozásuk is gyors és biztonságos lesz.

A népszámlálásban való részvétel kötelezettség.

Aki valamilyen okból kimaradt, november utolsó hetében tud elmenni a polgármesteri hivatalhoz, ahol még felveszik az adatait. "Ezzel teljesítheti az adatszolgáltatási kötelezettségét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy teljes, részletes és pontos képet kapjunk az országról, a társadalomról" – tette hozzá.

Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy az idei lesz az utolsó "hagyományos" népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese elmondta, hogy a népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni.

Interneten a nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, és az online résztvevők nyereményjátékban is részt vehetnek.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás. Habár önkéntes, de nagyon fontos, hogy ezekre is válaszoljanak az emberek, mert az így kapott adatok alapján határoznak meg például esélyegyenlőségi programokat, írják ki a nemzetiségi választásokat vagy szervezik az egyházak a szociális-oktatási tevékenységeiket – emelte ki Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

Az elektronikus kérdőív "személyre szabott", tehát életkortól függően változik, mire kell válaszolni. A kérdőív, amelyben többnyire egyszerű feleletválasztós kérdések szerepelnek, elérhető magyar és angol nyelven, de a honlapon még 19 nyelven olvasható.

Az első eredmények tavasszal várhatóak, jövő ősztől pedig a KSH részletes, tematikus adatközléssel szolgál, amely mindenki számára elérhető lesz – tette hozzá Kovács Marcell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×