INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

népszámlálás

önkormányzat

online

számlálóbiztos

Tóth Magda számlálóbiztos, nyugalmazott tanítónő (k) kitölti a népszámlálási kérdőívet a Demeter család otthonában 2011. október 25-én Küküllőkeményfalván, az erdélyi Hargita megyében. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatták a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. A romániai népszámlálás eredetileg október 31-ig tart, de a román kormány fontolgatja annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsa az összeírási időszakot.

Népszámlálás: még nagyon hiányozna néhány ezer kérdezőbiztos

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A munkalehetőségre a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivatalokban jelentkezhetnek az érdeklődők.

Október 1-je és november 28-a között újra népszámlálás lesz Magyarországon. A népszámlálást általában tíz évente tartják, és a törvény értelmében mindenkinek kötelező részt venni rajta. Az adatfelvétel több szakaszból áll: október 1-je és október 16-a között online, a népszámlálás honlapján keresztül lehet majd kitölteni a kérdőívet. Azokat a háztartásokat, ahol nem élnek az online kitöltési lehetőségével, október 17-e és november 20-a között keresik majd fel. "A kérdéseket ebben az időszakban már csak a számlálóbiztos segítségével lehet megválaszolni. Erre a feladatra várjuk a számlálóbiztosok jelentkezését." – mondta az InfoRádiónak Rövid Irén, a KSH szóvivője.

A szóvivő elmondta: a toborzás a települési, és a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen történik.

"Előreláthatólag országszerte csaknem 28 ezer számlálóbiztos jelentkezésére lesz szükség. A munkalehetőségre az önkormányzati hivatalokban lehet jelentkezni."

A jelentkezési időszak önkormányzatonként eltérően alakulhat, ezért a pontos időpontokról, a határidőről az önkormányzatokból kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Idén lesz az első népszámlálás hazánkban, ami papírkérdőívek nélkül, elektronikusan zajlik. Az online kitöltési szakaszt követően a számlálóbiztosok a válaszokat tableten rögzítik majd. Éppen ezért fontos, hogy a számlálóbiztosok magabiztosan tudják kezelni az adatgyűjtéshez használt tableteket, melyeket a KSH biztosítja majd a számukra. A helyismeret, a jó tájékozódási és kommunikációs készség szintén előnyt jelenthet a kiválasztás során, ahogy a rugalmas időbeosztás is, hiszen

október 17-e és november 20-a között folyamatosan számítanak a munkájukra.

A tizennyolcadik életévüket betöltő személyek jelentkezését várják erre a feladatra – mondta a szóvivő.

Minden számlálóbiztoshoz tartozik majd egy-egy számláló körzet. A számlálóbiztosok feledata lesz, hogy bejárják a rájuk bízott körzetet, ellenőrizzék, szükség esetén pontosítsák az ide tartozó címeket, és felkeressék azokat a háztartásokat, ahonnan október 16-ig nem érkezett be online a népszámlálási kérdőív. A számlálóbiztosok feladata lesz továbbá, hogy tableten rögzítsék a kapott válaszokat, és a várhatóan száz-száznegyven címen kitöltessék a kérdőíveket.

Rövid Irén elmondta, a munkavégzés előtt lesz egy felkészítő képzés, ahol a feladatok ellátásához minden szükséges információt, tudnivalót megosztanak a jelentkezőkkel. "Fontos a rugalmas időbeosztás, illetve hogy ebben az időszakban folyamatosan elérhető legyen egy számlálóbiztos. A kérdőívek kitöltéséhez el kell látogatni a címekre, fel kell venni a kapcsolatot az ott élőkkel, és egy alkalmas időpontban rögzíteni kell a válaszokat a tableten" – mondta.

A számlálóbiztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülnek, a kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért és pontosításáért is kapnak egy meghatározott összeget. A KSH szóvivője hozzátette: a kereset mértéke a körzet méretétől is függ, a díjtételeket a 362/2020-as számú kormányrendelet melléklete tartalmazza.

Nyitókép: MTI/Egyed Ufó Zoltán

Kapcsolódó hang

Népszámlálás: több ezer számlálóbiztos jelentkezését várják
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018