eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Tóth Magda számlálóbiztos, nyugalmazott tanítónő (k) kitölti a népszámlálási kérdőívet a Demeter család otthonában 2011. október 25-én Küküllőkeményfalván, az erdélyi Hargita megyében. A romániai magyar politikai szervezetek arra biztatták a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak, amikor a nemzetiségükről kérdezik. A romániai népszámlálás eredetileg október 31-ig tart, de a román kormány fontolgatja annak a lehetőségét, hogy meghosszabbítsa az összeírási időszakot.
Nyitókép: MTI/Egyed Ufó Zoltán

Népszámlálás: még nagyon hiányozna néhány ezer kérdezőbiztos

A munkalehetőségre a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivatalokban jelentkezhetnek az érdeklődők.

Október 1-je és november 28-a között újra népszámlálás lesz Magyarországon. A népszámlálást általában tíz évente tartják, és a törvény értelmében mindenkinek kötelező részt venni rajta. Az adatfelvétel több szakaszból áll: október 1-je és október 16-a között online, a népszámlálás honlapján keresztül lehet majd kitölteni a kérdőívet. Azokat a háztartásokat, ahol nem élnek az online kitöltési lehetőségével, október 17-e és november 20-a között keresik majd fel. "A kérdéseket ebben az időszakban már csak a számlálóbiztos segítségével lehet megválaszolni. Erre a feladatra várjuk a számlálóbiztosok jelentkezését." – mondta az InfoRádiónak Rövid Irén, a KSH szóvivője.

A szóvivő elmondta: a toborzás a települési, és a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen történik.

"Előreláthatólag országszerte csaknem 28 ezer számlálóbiztos jelentkezésére lesz szükség. A munkalehetőségre az önkormányzati hivatalokban lehet jelentkezni."

A jelentkezési időszak önkormányzatonként eltérően alakulhat, ezért a pontos időpontokról, a határidőről az önkormányzatokból kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Idén lesz az első népszámlálás hazánkban, ami papírkérdőívek nélkül, elektronikusan zajlik. Az online kitöltési szakaszt követően a számlálóbiztosok a válaszokat tableten rögzítik majd. Éppen ezért fontos, hogy a számlálóbiztosok magabiztosan tudják kezelni az adatgyűjtéshez használt tableteket, melyeket a KSH biztosítja majd a számukra. A helyismeret, a jó tájékozódási és kommunikációs készség szintén előnyt jelenthet a kiválasztás során, ahogy a rugalmas időbeosztás is, hiszen

október 17-e és november 20-a között folyamatosan számítanak a munkájukra.

A tizennyolcadik életévüket betöltő személyek jelentkezését várják erre a feladatra – mondta a szóvivő.

Minden számlálóbiztoshoz tartozik majd egy-egy számláló körzet. A számlálóbiztosok feledata lesz, hogy bejárják a rájuk bízott körzetet, ellenőrizzék, szükség esetén pontosítsák az ide tartozó címeket, és felkeressék azokat a háztartásokat, ahonnan október 16-ig nem érkezett be online a népszámlálási kérdőív. A számlálóbiztosok feladata lesz továbbá, hogy tableten rögzítsék a kapott válaszokat, és a várhatóan száz-száznegyven címen kitöltessék a kérdőíveket.

Rövid Irén elmondta, a munkavégzés előtt lesz egy felkészítő képzés, ahol a feladatok ellátásához minden szükséges információt, tudnivalót megosztanak a jelentkezőkkel. "Fontos a rugalmas időbeosztás, illetve hogy ebben az időszakban folyamatosan elérhető legyen egy számlálóbiztos. A kérdőívek kitöltéséhez el kell látogatni a címekre, fel kell venni a kapcsolatot az ott élőkkel, és egy alkalmas időpontban rögzíteni kell a válaszokat a tableten" – mondta.

A számlálóbiztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülnek, a kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért és pontosításáért is kapnak egy meghatározott összeget. A KSH szóvivője hozzátette: a kereset mértéke a körzet méretétől is függ, a díjtételeket a 362/2020-as számú kormányrendelet melléklete tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×