eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A felújított Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola Dunakeszin az átadás napján, 2021. november 19-én. Az épületegyüttes új tantermekkel, étkezővel, tornacsarnokkal, sportpályával és kápolnával gazdagodott a több mint kétmilliárd forintos beruházással, amit a kormány 1,15 milliárd forinttal támogatott.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hárommilliárd az egyházaknak, idén is tucatjával kaptak ingatlanokat

53 állami ingatlanhoz jutottak hozzá idén az egyházak. Értékük 3 milliárd forint körül lehet.

A 2010 óta eltelt időszakban legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam az egyházak javára, ebből a 2022-es évre 3,1 milliárd forint jutott. Ez azt jelenti, hogy csak ebben az évben 3,1 milliárd forintnyi ingatlan vagyon került az egyházak kezébe - írja a rtl.hu.

Az egyházak a korábbi években elsősorban hitéleti, oktatási vagy kulturális céllal jutottak hozzá az ingatlanokhoz, ám az utóbbi hónapokban a hivatalos indoklásnál előtérbe kerültek a szociális és gyermekvédelmi feladatok.

Az összeállítás szerint az elmúlt 12 évben a felekezetek összesen 171 esetben kaptak térítésmentesen épületeket és telkeket.

A jogszabály szerint az ingatlanokat célhoz kötötten kapják meg az egyházak, azaz kizárólag a meghatározott feladatok ellátása érdekében használhatják azokat. Ha pedig eladnák az ingatlant (ezt több esetben lehetővé teszi az átruházási szerződés, általában 15 év elteltével), akkor az értékesítésből befolyó összeget is csak az alapcélokra lehet fordítani.

Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az óvodák 8,2 százalékát, az általános iskolák 15 százalékát, a gimnáziumok 30 százalékát, a szakképzési centrumoknak pedig 15 százalékát működtetik egyházak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×