eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés az ellenzéki pártok kezdeményezésére - a nap hírei

Magyarországon biztosított a tűzifaellátás – erősítette meg az agrárminiszter. Donald Trump volt amerikai elnök beszédével zárult az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciája.

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Országgyűlés az ellenzéki pártok kezdeményezésére, a többi között a katatörvény miatt. A Fidesz frakciója nem vesz részt a 13 órakor kezdődő ülésen. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik a többi között a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztett a Ház elé.

Magyarországon biztosított a tűzifaellátás, de a háborús helyzet miatt szükség volt a kitermelés növelésére és a kiviteli tilalom elrendelésére – ismertette az agrárminiszter. Nagy István kiemelte: a legfontosabb a háztartások ellátása, ezért könnyített a kitermelési szabályokon a kormány, de úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

Petíciót indított a fakitermelés fokozása ellen a Lehet Más a Politika. Az ellenzéki párt kedden tiltakozó akciót tart az Agrárminisztérium épülete előtt és az Alkotmánybíróságoz is fordul az ügyben.

Azonnali segítségként a tűzifa, az élelmiszerek és a gyermekgondozáshoz használt árucikkek áfájának nullára csökkentését követelte a Jobbik. A párt szerint elfogadhatatlan, hogy Európában Magyarországon terheli a legmagasabb áfa-kulcs a gyermekneveléssel kapcsolatos árucikkeket

Donald Trump, volt amerikai elnök beszédével zárult az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciája Dallasban. Donald Trump a konzervatív erők legfontosabb feladatának a novemberi, úgynevezett félidős kongresszusi választások megnyerését nevezte, de ezúttal sem jelentette be, hogy indul-e a következő választáson. Beszédében kemény fellépést követelt a bűnözők ellen, reformokra szólított az amerikai választási rendszerben, és új szabályokat sürgetett korrupció ellen.

Olaszországban a jobboldal előretörését akarja megállítani a baloldali pártok új szövetsége. A baloldali Demokrata Párt először a Carlo Calenda vezette Akció párttal, majd a Zöldekkel, végül az Olasz Baloldallal kötött választási paktumot. Felmérések szerint a baloldali pártok együttese 33 százalékon áll.

Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. Az ukrán erők vasárnapra virradóra rakétát lőttek ki a nukleáris létesítmény területére. A támadásban egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg.

Törökország részben rubellel fizet az orosz földgázért, és bevezeti az orosz Mir fizetési rendszert. Ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette be, miután találkozott orosz partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

Újabb 4, gabonával megrakott hajó hagyta el a Fekete-tenger parti Odessza és a szomszédos Csornomorszk kikötőjét. A Kínába, Törökországba és Olaszországba tartó hajók összesen 170 ezer tonnányi gabonával és napraforgóolajjal indultak útnak.

A remény jelének nevezte a hajók elindulását a pápa. A katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imádságában azt mondta: a lépés bizonyítja, hogy lehetséges a párbeszéd, amellyel mindenki számára előnyös eredményeket lehet elérni.

Kínai hadihajók ismét megsértették a Tajvani-szorosban a nem hivatalos ütközőövezet határát. A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt. Bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

Az Iszlám Dzsihád újabb parancsnokával végzett az izraeli hadsereg. Hálid Manszúrt és két társát egy légicsapással ölték meg a gázai Rafah városban. Jeruzsálemben is megszólaltak a szirénák. Magyarország az unió-Izrael Társulási Tanács mielőbbi összehívását sürgeti az ügyben.

Kubában még 24 embert ápolnak kórházban a pénteki üzemanyagraktárban történt robbanássorozat és tűzvész után; 8 ember állapota válságos. A detonációt egy villámcsapás okozta. A lángok gyorsan átterjedtek a létesítmény más részeire is, ami további robbanásokat okozott.

Aláírta a terhességmegszakítás szabályainak szigorításáról szóló törvényt Indiana állam kormányzója. A középnyugati állam szenátusa és képviselőháza pénteken szavazta meg a szigorítást, amely előtt az amerikai legfelsőbb bíróság júniusi döntése nyitotta meg az utat.

Több tízezer turista rekedt a Kínához tartozó Hainan-szigeten, miután a területen regisztrált koronavírus-fertőzöttek miatt felfüggesztették a vasúti és légi közlekedést. Kína ragaszkodik zéró-Covid politikájához, vagyis kevés koronavírus fertőzött esetén is teljes vesztegzárat alkalmaz az érintett területen.

Már 12 halálos áldozata van az észak-afganisztáni kolerajárványnak. A helyi egészségügyi központ június közepe óta 18 ezer fertőzést regisztrált a térségben. A megbetegedéseket elsősorban a szennyezett víz és az egészségügyi szolgáltatások akadozása okozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×