INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

levegő munkacsoport

rezsicsökkentés

tűzifa

fűtés

lukács andrás

Smoke from a chimney

Aggasztó jóslat a télre: elfűthetjük az egészségünket

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A Levegő Munkacsoport szerint tragikus következményekkel jár, ha a rezsicsökkentést érintő kormányzati intézkedések miatt többen állnak át a fatüzelésre. A gondot tetézi, hogy nem tud mindenki helyesen és hatékonyan fával fűteni. Utóbbi miatt videós segédletet készítettek.

Nyilvánvalóan meg fog ugrani a fával tüzelés mértéke, véli a Levegő Munkacsoport elnöke. A légszennyezés miatt önmagában már az is aggasztó, ha többen tüzelnek fával, de ennél is rosszabb, hogy a tűzifát valószínűleg nem kiszárítva szerzik majd be az emberek. Az ilyen fadarabok elégetése márpedig komoly légszennyezést okoz, ráadásul sokkal gazdaságtalanabb is, hiszen több fát kell elégetni ugyanannak a hőmennyiségnek az előállításához – hívta fel a figyelmet Lukács András.

De még ez sem a legrosszabb hír, a szakértő szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy az emberek mindenfélét fognak égetni, a kezelt bútortól a műanyagon át a használt gumiabroncsig,

rengeteg mérgező anyagot engedve a levegőbe.

A Levegő Munkacsoport elnöke kiemelte: a műanyag elégetése – mérgező hatás szempontjából – akár ezerszer is rosszabb lehet a száraz fánál. „Nagyon tragikus helyzetnek nézünk elébe” – fogalmazott.

Növekedni fog a szén-dioxid-kibocsátás, továbbá koromból is jóval nagyobb mennyiség kerülhet a levegőbe, és nem csak a fatüzelés miatt. Lukács András szerint ugyanis az eddiginél is több hulladék kerülhet majd a tűzre, pedig ezek égetése illegális.

A szakértő szerint a másik nagy probléma az, hogy

a már eddig sem ritka falopások száma is emelkedni fog, ami természetvédelmi szempontból tragikus.

A Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: eddig is sok jelzést kaptak budapesti kertvárosi övezetekből fatüzeléssel, illegális hulladékégetéssel kapcsolatban, úgyhogy várhatóan nem csak a kistelepüléseken lehet majd rosszabb a helyzet.

A levegőminőség mindenütt romlani fog

– hangsúlyozta. Jelenleg már csak annyit tehetünk, hogy megpróbáljuk csökkenteni a tüzelőanyag-felhasználásunkat, tette hozzá. Olcsó módszerként említtette az ablakok szigetelését, illetve a belső hőmérséklet csökkentését olyan szintre, amitől még az ember nem érzi magát rosszul az otthonában.

Nyitókép: Jelena83/Getty Images

Kapcsolódó hang

Aggasztó jóslat a télre: elfűtjük az egészségünket
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018