eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Beautiful pregnant woman eating ice cream
Nyitókép: knape/Getty Images

Körkép - Így zajlanak a szülések Magyarországon

Egy, a KSH által készített kutatásban 8287 édesanyát kérdeztek többek között a szülés előtti és a családdá válás első időszakáról.

A várandósság átlagosan 126 ezer forintba került, a babafelszerelésekért átlagosan 180 ezer forintot fizettek a családok, de a ráfordítás az első gyermek esetében az átlagban szereplő összeghez képest jelentősen magasabb. Az átlagnál azok az anyák is jóval többet költöttek, akik magán-várandósgondozásban vettek részt. A magánkórházi szülések átlagköltsége 534 ezer forint volt, de az állami kórházban lezajlott szülések is – átlagosan 98 ezer forintos – költségvonzattal jártak – összegzi a KSH által készített Kohorsz ’18 elnevezésű kutatást a Magyar Nemzet, aminek alapját a 2018 és 2019 között Magyarországon született gyermekek adják.

A felmérés szerint a kisgyermeket nevelő családoknak mindössze 5,4 százalékát teszik ki az igen kedvező jövedelmi helyzetben lévők. Ennél jóval magasabb, 28 százaléknyi az aránya azoknak, akik a szokásos kiadásokat könnyen, 38 százaléknyi pedig azoké, akik viszonylag könnyen tudják fedezni. A megkérdezettek egynegyede nyilatkozott úgy, hogy kisebb nehézségek árán tudja fenntartani magát. A kutatásban részt vevő anyák válaszai alapján a kisgyermekes családok 6 százaléka él nehéz anyagi körülmények között.

A családok 59 százaléka részesül gyermekgondozási díjban (gyed), 35 százaléka vesz igénybe gyermekgondozást segítő ellátást (gyes), míg 24 százaléka csecsemőgondozási díjat (csed) kap. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt a családok 14 százaléka, míg tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek után járó emelt összegű családi pótlékot öt százalékuk vesz igénybe.

A vizsgálat részletesen foglalkozik a szülés módjával és annak körülményeivel is.

A kismamák 57 százaléka természetes úton, míg 43 százalékuk császármetszéssel szülte meg gyermekét.

Bár a császármetszések növekvő aránya világtendencia, ám egészségügyi szempontból a magas hazai arányszám semmiképpen sem kedvező – jegyzi meg a lap.

Mások mellett az is kiderült, hogy az édesanyák 97,6 százaléka állami fenntartású kórházban vagy klinikán szült, míg a nők 1,8 százaléka jelölt meg magánkórházat a szülés helyeként. Mindössze 35 fő nyilatkozott arról, hogy otthon, és tizenketten mondták azt, hogy egyéb helyen – mentőautóban vagy autóban, autópályán – hozták világra gyermeküket.

Az átfogó tanulmányból kiderül, hogy a szülés során a kismamák több mint 41 százalékánál történt valamilyen beavatkozás, illetve hogy az apák 56,7 százaléka volt bent szüléskor. A szülés az anyák kétharmadának egyértelműen pozitív élményt jelentett, ugyanakkor minden tizedik szülő nő negatív élményként élte meg.

A tanulmány részletesen foglalkozik a szülést követő időszakkal is.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×