eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Benyújtották a kata megváltozott szabályairól szóló törvényjavaslatot

Ha az Országgyűlés elfogadja, nyár végén életbe is léphet.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt, amelyet kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalnak, és kedden már el is fogadhatják.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a kata a legkisebb vállalkozásoknak.

Jelenleg 50 ezer forint adót kell fizetnie a főállású katásoknak és 25 ezret a másodállásúaknak. Ez utóbbi lehetőség megszűnik, mindenkinek havi 50 ezer forint lesz a fizetendő adó.

Az új szabályozás szerint a mostaninál magasabb összegig, 12 helyett 18 millió forint bevételig választható ez az adózási forma, de csak akkor, ha

a vállalkozó a lakosság részére nyújt saját szolgáltatást vagy értékesít terméket.

Vagyis csak magánszemélyektől származhat a katás bevétele. Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai 2022. szeptember 1-én lépnek hatályba. Ez esetben a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerintaz új szabályozásra azért van szükség, mert a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×