eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Parragh László: kissé erőteljesre sikerült a kata-módosítás

Néhány kérdésben vita volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a kormányzat között a kisadózók tételes adózása kapcsán.

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – így kommentálta a szervezet elnöke a VG-nek a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amit hétfőn nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek, és amely ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok, módosító javaslatokat is beadva.

Parragh László megjegyezte, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. „Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra”. Ugyanakkor

kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna keddig,

amikor a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést, majd szavaz is róla.

Az MKIK kalkulációi szerint is jelentősen lecsökken mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. "A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról" - mondta a kamarai vezető a lapnak.

Azt helyesnek tartja, hogy változtassanak a katán, mert a kiskapu kihasználásával egyre többen ismerték fel, hogy azt választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés, a munkavállalók 85 százaléka viszont teljeskörűen adózott. Abban ugyanakkor már volt vita közöttük, hogy az új szabályozás mikortól lépjen hatályba.

A tervezet szerint szeptembertől él az új kata-törvény, az MKIK viszont a jövő januári start mellett érvelt. "Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez". Ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető.

Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt

- mondta Parragh László.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×