INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

parragh lászló

mkik

kata

törvényjavaslat

országgyűlés

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.

Parragh László: kissé erőteljesre sikerült a kata-módosítás

Infostart

Néhány kérdésben vita volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a kormányzat között a kisadózók tételes adózása kapcsán.

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – így kommentálta a szervezet elnöke a VG-nek a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amit hétfőn nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek, és amely ellen tiltakoztak az ellenzéki pártok, módosító javaslatokat is beadva.

Parragh László megjegyezte, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. „Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra”. Ugyanakkor

kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna keddig,

amikor a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést, majd szavaz is róla.

Az MKIK kalkulációi szerint is jelentősen lecsökken mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. "A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról" - mondta a kamarai vezető a lapnak.

Azt helyesnek tartja, hogy változtassanak a katán, mert a kiskapu kihasználásával egyre többen ismerték fel, hogy azt választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés, a munkavállalók 85 százaléka viszont teljeskörűen adózott. Abban ugyanakkor már volt vita közöttük, hogy az új szabályozás mikortól lépjen hatályba.

A tervezet szerint szeptembertől él az új kata-törvény, az MKIK viszont a jövő januári start mellett érvelt. "Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez". Ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető.

Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt

- mondta Parragh László.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018