eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

A katások kétharmada bukhatja a kedvezményes adózást a nagy szigorítás miatt

Zara László úgy fogalmazott: a javaslattal nem racionalizálták, hanem "felborították" a jelenleg hatályos szabályozást.

Az adózók nagy része kiszorul a katások köréből, ha a parlament a mostani formában fogadja el a kisadózók tételes adójának megváltoztatására irányuló törvénymódosítást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Csak az egyéni vállalkozók és csak főállásban maradhatnak a kata hatálya alatt, és csak akkor, ha magánszemélyek számára nyújtanak szolgáltatást vagy adnak el terméket. Kizárólag a taxisok kivételek, ők cégeknek is számlázhatnak - ismertette a főbb szabályokat Zara László. Vagyis ezentúl minden katásnak előre tisztáznia kell, hogy kinek végzi a munkát, ha ugyanis egy cégnek állít ki számlát, kiesik a kata hatálya alól.

A kormányzat magyarázata szerint azért kellett szigorítani, mert sokan munkaviszony helyett katáznak, nem vállalkozóként, hanem alkalmazottként. Ám ahelyett, hogy ezt valahogy szűrték volna, felforgatták a szabályozást, és ha ilyen formában elfogadja az Országgyűlés - akár már kedden - a változtatást, akkor kiszorítják az eddig tisztességesen dolgozó katások jelentős részét is a kedvezményes adózási lehetőségből.

"Minimum harmadolódni fog a katások 4-500 ezer közötti száma, vagyis körülbelül 150 ezer fő maradhatna ebben a körben, de ha hozzávesszük, hogy voltak, akik nem főállásúként végezték a katás egyéni vállalkozói tevékenységet, és most ők is kirostálódnak, akkor

50-100 ezer fő közé eshet vissza a katázók száma."

Zara László megjegyezte: esetleg az egyéni vállalkozók átalányadózása lehet versenyképes a jövőben bizonyos körülmények között. Ám az összes betéti társaság átkerül - úgy tűnik, automatikusan - a társasági adó hatálya alá, és emiatt nemcsak az adó- és járulékterhük fog emelkedni, hanem az adminisztrációs kötelezettségük is. Akkor ugyanis minimum kettős könyvvitelt kell vezetniük, és búcsút mondhatnak az egyszerű cégügyeknek. Ha pedig a kivát választja valaki, az adminisztrációs teher akkor is megmarad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×