INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

zara lászló

kata

szabályozás

országgyűlés

Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,

A katások kétharmada bukhatja a kedvezményes adózást a nagy szigorítás miatt

Infostart / InfoRádió

Zara László úgy fogalmazott: a javaslattal nem racionalizálták, hanem "felborították" a jelenleg hatályos szabályozást.

Az adózók nagy része kiszorul a katások köréből, ha a parlament a mostani formában fogadja el a kisadózók tételes adójának megváltoztatására irányuló törvénymódosítást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

Csak az egyéni vállalkozók és csak főállásban maradhatnak a kata hatálya alatt, és csak akkor, ha magánszemélyek számára nyújtanak szolgáltatást vagy adnak el terméket. Kizárólag a taxisok kivételek, ők cégeknek is számlázhatnak - ismertette a főbb szabályokat Zara László. Vagyis ezentúl minden katásnak előre tisztáznia kell, hogy kinek végzi a munkát, ha ugyanis egy cégnek állít ki számlát, kiesik a kata hatálya alól.

A kormányzat magyarázata szerint azért kellett szigorítani, mert sokan munkaviszony helyett katáznak, nem vállalkozóként, hanem alkalmazottként. Ám ahelyett, hogy ezt valahogy szűrték volna, felforgatták a szabályozást, és ha ilyen formában elfogadja az Országgyűlés - akár már kedden - a változtatást, akkor kiszorítják az eddig tisztességesen dolgozó katások jelentős részét is a kedvezményes adózási lehetőségből.

"Minimum harmadolódni fog a katások 4-500 ezer közötti száma, vagyis körülbelül 150 ezer fő maradhatna ebben a körben, de ha hozzávesszük, hogy voltak, akik nem főállásúként végezték a katás egyéni vállalkozói tevékenységet, és most ők is kirostálódnak, akkor

50-100 ezer fő közé eshet vissza a katázók száma."

Zara László megjegyezte: esetleg az egyéni vállalkozók átalányadózása lehet versenyképes a jövőben bizonyos körülmények között. Ám az összes betéti társaság átkerül - úgy tűnik, automatikusan - a társasági adó hatálya alá, és emiatt nemcsak az adó- és járulékterhük fog emelkedni, hanem az adminisztrációs kötelezettségük is. Akkor ugyanis minimum kettős könyvvitelt kell vezetniük, és búcsút mondhatnak az egyszerű cégügyeknek. Ha pedig a kivát választja valaki, az adminisztrációs teher akkor is megmarad.

Nyitókép: pcess609/Getty Images

Kapcsolódó hang

Zara László a kata módosításáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018