eur:
388.5
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor: a háború Európának árt a legtöbbet

A Facebookon jelentkezett egy, az ország és a világ helyzetét röviden értékelő bejegyzéssel a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt írta, Magyarország és Európa határainál háború van, ami miatt a második világháború után újra megjelent a háborús infláció. Drasztikusan emelkednek az energiaárak, és ez gyengíti Európát. "A háború és a szankciók együtt oda vezettek, hogy az egész világon ma Európa számára a legdrágább az energia. Ezért gyengül napok óta az euró a dollárhoz képest.

Közép-Európa gazdaságai az Európai Unió növekedési motorjai. A növekvő gazdasághoz, a növekvő termeléshez energia kell, ezért a növekvő energiaár, a háborús infláció Közép-Európa gazdaságait is megtépázza.

A háborúban lassan nem az a kérdés, mennyi az energiaár, hanem az, hogy lesz-e gáz, lesz-e kőolaj, lesz-e energia".

A kormányfő szerint Magyarország energiaellátottsága biztosított. Van és lesz gázunk, biztosított a kőolaj-ellátásunk. Stabil a gazdasági növekedés. A magyar ipari termelés volumene májusban 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - összegezte a már korábban is elhangzott érveket.

"Magyarország gazdasága 2022-ben az év egészében növekedni fog, az országban gyakorlatilag teljes foglalkoztatottság van. A háborús infláción legtöbbet kereső bankok és vállalatok extraprofitját elvontuk, felállt a rezsivédelmi és a honvédelmi alap. A költségvetést tartani fogjuk, a családokat minden eszközzel védjük" - ismételte meg a legutóbb csütörtökön általa is elmondott kormányzati álláspontot. Eszerint a háborús inflációra egyetlen megoldás van, a béke, ezért mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség.

"Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: mi békét szeretnénk. Az európai fórumokon is ezt képviseljük. Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet.

Amerika nem gyengül, Kína erősödik, Európa pedig szenved.

Európának nem háborúra, hanem békére van szüksége!' - zárta rövid írását Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×