eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. Az egykori gumigyár területén zajló építkezés során került elő egy 1938-ban Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibomba. A robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.
Nyitókép: Tűzszerész vizsgál egy világháborús bombát hatástalanítása előtt a fővárosi Kerepesi úton 2021. január 22-én. MTI/Mihádák Zoltán

Egyre több robbanótestre bukkannak Magyarországon

Csak júniusban 145 esetben vonultak ki a tűzszerészek.

Fél év alatt már több mint ezer robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatához. A robbanóeszközök biztonságos, földalatti megsemmisítésének száma pedig meghaladta a 220-at.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede kedden a Facebook-oldalán azt írta: csak júniusban 145 esetben vonultak ki a tűzszerész katonák különböző típusú robbanóeszközökhöz, 26 bejelentés soron kívüli intézkedést igényelt.

Az előző hónapban összesen 1,7 tonna, többségében második világháborús eredetű katonai robbanótestet és csaknem 200 kilogrammnyi lőszert szállítottak el vagy semmisítettek meg a tűzszerész katonák.

Bejegyzésükben néhány esetet is kiemeltek az elmúlt hónapból.

A monori Ipar utcában, egy homlokrakodó kanalának peremén lógva fogadta a tűzszerészeket egy 82 milliméteres szovjet aknavetőgránát. Erről egy fotót is közzétettek a tűzszerész ezred Facebook-oldalán. Az eszköz betonalap ásása közben került elő, a kiemelt földdel együtt. A katonák elszállították és meg is semmisítették a robbanótestet.

Az I. kerületi Dezső utcában egy társasház udvarán, földmunkák közben került elő egy 50 kilogrammos, német gyártmányú rombolóbomba. A helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezete a becsapódás során működésképtelenné vált, így a légibombát elszállították és megsemmisítették a katonák.

A gyöngyösi Kiss Péter utcában is földmunkák során bukkantak rá a második világháborús eredetű, szovjet gyártmányú, 45 milliméteres páncéltörő gránátra. Az eszköz szállítható állapotban volt, így a katonák el is vitték későbbi megsemmisítésre - olvasható a tűzszerész ezred bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×