INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

keleti pályaudvar

vonat

hőség

vasút

rosszullét

Utasokkal együtt hagyták állni a hőségben a vonatot, egy gyerek rosszul lett

Utasokkal együtt hagyták állni a hőségben a vonatot, egy gyerek rosszul lett

Infostart

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki.

Az Index írta meg péntek reggel, hogy a 462-es számú Kálmán Imre Euronight vonattal gond volt csütörtök este. Egy, a vonattal utazó olvasójuk elmondása szerint a vonatnak menetrend szerint 20.40-kor kellett volna elindulnia a Keleti pályaudvarról, ám az egyik kocsiban egy kislány rosszul lett, mert olyan meleg volt benne, ezért egy másik utas bepánikolt és kitörte a vagon ablakát. Emiatt kiszálltak a helyszínre a rendőrök, azután végül leszállították az utasokat a szerelvényről. Az olvasó arra panaszkodott, hogy a MÁV-tól semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy ha egyáltalán el is indul a vonat, akkor mikor.

"A rendőrség azt az információt adta, hogy körülbelül hajnali négykor indulhat a vonat egészen Salzburgig (eredetileg München–Zürich felé menne). A vonat hajnali négykor el is indult, viszont az előzetes tájékoztatással ellentétben csak Hegyeshalomig közlekedett, ugyanis az osztrák mozdonyvezető nem várta meg a szerelvényt" - írta az utas.

A MÁV közleményt adott ki az ügyben. Eszerint a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortjáért és biztonságáért a MÁV-Start egy tartalék kocsit állított volna be.

A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni - írta a vasúttársaság.

Hozzátették, az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött,

a belső vizsgálat többi között kitér arra is, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

A történtek miatt a Technológiai és Ipari Minisztériumban működő Közlekedésbiztonsági Szervezet is szakmai vizsgálatot indított - közölte a tárca.

Az országos tisztifőorvos döntése értelmében hétfő óta a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018